Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem lehet a depressziót kimozogni

kategória: Depresszió

Nem segíti elő a felépülést a hagyományos depresszió elleni kezelésekkel párhuzamosan végzett testmozgás - mutatta ki egy friss kutatás. A British Medical Journal szaklapban publikált kutatásban egyes betegek az antidepresszáns gyógyszerek mellett edzésprogramot is végeztek. Egy év elteltével mind a 361 résztvevőben csökkentek a depresszió jelei, de nem tapasztaltak különbséget a két csoport között. "Ez óriási csalódás, mert azt reméltük, hogy a testmozgás segít elmulasztani a depressziót" - mondta Alan Maryon-Davis, a King's College London professzora.


Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy olyan betegekről volt szó, akik már gyógyszert szedtek, tehát a vizsgálat a kezelés mellett értékelte a testedzést. Nem vizsgálta az enyhe depressziót, és nem vette számításba a testmozgást a gyógyszer helyetti alternatívaként sem. "Az eredmény miatt nem szabad abbahagyni a testmozgást. Az edzés rengeteg mindenre jó: segít a szívbetegség és a magas vérnyomás ellen, megőrzi a vérzsírok egyensúlyát, erősíti az izmokat, és kalóriát éget. Sok depressziós ember más problémáktól is szenved, és az aktív test hozzásegít az egészséges elméhez" - fejtegette a professzor.

A Bristoli és Exeteri Egyetemek kutatói azt vizsgálták, hogyan működik hipotézisük valódi klinikai környezetben. Mind a 361 résztvevő depressziója súlyosságának megfelelő kezelést kapott. Véletlenszerű választás alapján azonban egy részük nyolc hónapig tanácsadásban is részesült, hogyan fokozhatják fizikai aktivitásuk szintjét. A betegek maguktól választhattak, mit és mennyit akarnak sportolni. Ez a módszer jó eredményeket hozott a testmozgás tekintetében, de egy év múlva kiderült, hogy a depresszió tüneteinek csökkenése terén nem volt különbség a sportoló és a nem sportoló csoportok között.

A szakértők úgy összegezték eredményeiket, nem arról van szó, hogy a testmozgás nem tesz jót. A mozgás nagyon egészséges, csak éppen a súlyos depresszióban szenvedő emberek kezelésére nem alkalmas.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések