
Mégsem olyan veszedelmes tejet inni?
kategória: Táplálkozás
Tévhit az, hogy a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - állítja a British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány.Ismert, hogy a HDL-koleszterin ("jó koleszterin") szintje jobban jelzi a telített zsírsavak szív- és érrendszerre ható kockázatát, mint az LDL- és a teljes koleszterin, a zsírsavak pedig különbözőképpen hatnak a teljes vérzsír mennyiségére. A jelenlegi ajánlások szerint az étrendben a telített zsírsavakat fel kell, hogy váltsák a többszörösen telítetlenek.
Cindy Schweitzer (Global Dairy Platform) új elemzése szerint azonban ennél bonyolultabb a szabályozás, mivel a telítetlen zsírsavak kategóriába sorolt zsírok között merőben eltérő élettani hatású vegyületek vannak, emiatt a csoporton belül is szelektálni kell. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a szerepet játszó étrendi tényezők számos mechanizmussal dolgoznak, emiatt nem szabad csak a telített és telítetlen zsírsavak arányát figyelembe venni - vagyis a tej sem feltétlenül növeli a rizikót.
2011.02.27 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
