Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem olyan veszedelmes tejet inni?

kategória: Táplálkozás

Tévhit az, hogy a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - állítja a British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány.

Ismert, hogy a HDL-koleszterin ("jó koleszterin") szintje jobban jelzi a telített zsírsavak szív- és érrendszerre ható kockázatát, mint az LDL- és a teljes koleszterin, a zsírsavak pedig különbözőképpen hatnak a teljes vérzsír mennyiségére. A jelenlegi ajánlások szerint az étrendben a telített zsírsavakat fel kell, hogy váltsák a többszörösen telítetlenek.

Cindy Schweitzer (Global Dairy Platform) új elemzése szerint azonban ennél bonyolultabb a szabályozás, mivel a telítetlen zsírsavak kategóriába sorolt zsírok között merőben eltérő élettani hatású vegyületek vannak, emiatt a csoporton belül is szelektálni kell. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a szerepet játszó étrendi tényezők számos mechanizmussal dolgoznak, emiatt nem szabad csak a telített és telítetlen zsírsavak arányát figyelembe venni - vagyis a tej sem feltétlenül növeli a rizikót.

2011.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések