Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem lesz ingyenes a pneumococcus oltás

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet

Értetlenségét és szomorúságát fejezte ki a Gyermekeink Egészségvédelemért Alapítvány, amiért mégsem lesz ingyenes minden kétéves számára a pneumococcus elleni védőoltás. Térítésmentesen csak egy szűk kör, a hivatalos megfogalmazás szerint "a kiemelt egészségügyi kockázati csoportba tartozó 2 év alatti gyermekek" vehetik fel a védettséget adó vakcinát.

"Minden szülő számára megnyugtatóbb lenne, ha az eredeti terveknek megfelelően valamennyi két év alatti gyermek számára térítésmentessé válna az oltás" - írja közleményében Dr. Hidász Ágnes
Gyermekeink Egészségvédelméért Alapítvány alapítója.
Az alapítvány emlékeztet arra, hogy áprilisban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter még azt jelentette be, hogy szeptember elsejétől Magyarországon is ingyenes lesz a vakcina.

A pneumococcus számos légúti megbetegedésért, és több rendkívül veszélyes, sok esetben halállal végződő betegségért, köztük az agyhártyagyulladásért, tüdőgyulladásért, vagy a véráram-fertőzésért is felelős. A pneumococcus okozta betegségekbe évente másfél millió ember hal bele a világon, köztük 1 millió különösen veszélyeztetett gyermek. Nem véletlen, hogy 17 európai országban ingyenes a védettséget biztosító vakcina, és 6 ország már bejelentette, hogy fölveszi az oltást a kötelező oltási programjába.

Szakértők egyetértenek abban, hogy Magyarország Európa egyik legjobb oltási programját valósítja meg, éppen ezért csalódottságunkat és értetlenségünket fogalmazzuk meg, amiért egy egyszer már eldöntött helyes intézkedés helyett most egy szűkebb körű oltási javaslat valósul meg.

"A pneumococcus elleni oltás sorozat - különösen a legkisebb, tehát legnagyobb veszélynek kitett gyermekek esetében - rendkívül drága, a védettséget biztosító mennyiség ára 64 ezer forint. Nem kell szegénynek lenni ahhoz, hogy egy ekkora összeg súlyosan megterhelje egy család költségvetését. Éppen ezért úgy véljük, hogy a támogatotti kör leszűkítése sok családot állít nehéz döntés elé, igazságtalan és méltánytalan helyzetet teremt" - fogalmaz Dr. Hidász Ágnes.

A Gyermekeink Egészségvédelemért Alapítvány arra kéri az egészségügyi kormányzatot, hogy az eredeti terveknek megfelelően biztosítsa az ingyenes pneumococcus elleni védőoltást valamennyi 2 év alatti magyar gyermek részére. Abban bíznak, hogy egy szakmai egyeztetés ismét pozitív irányba fordíthatja a védőoltás ügyét.

2008.08.14 16:02:37

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések