Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem védenek a bőrráktól a sztatinok

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet, Koleszterin

Kísérletekben azt találták az elmúlt években, hogy a koleszterincsökkentő sztatinok bőrmintákon elpusztították a daganatos sejteket. Ezért feltételezték, hogy segítségükkel megelőzhető a bőrrák. A detroiti Karmanos Rákkutató Intézet új kutatása bizonyítékot talált arra, hogy ezek a vegyületek nincsenek észrevehető hatással a bőrdaganatok előfordulására. A cikk a Cancer című folyóiratban jelent meg.

A csapat Michael Simon vezetésével a Női Egészség Mozgalom (WHI) adatait használta fel munkája során. A felmérést az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kezdte meg először 1991-ben az idősebb nők problémáinak feltárására, különös tekintettel a csontritkulásra, a keringési betegségekre és leginkább a rákra.

A sztatinok olyan gyógyszerek, melyeket a koleszterinszint csökkentésére használnak. A felhalmozódást elősegítő enzimnek működését befolyásolják. Azért írják fel a betegeknek, hogy megelőzzék a plakkok keletkezése miatt kialakuló szívinfarktust és agyvérzést.

A WHI-nek jelenleg több mint 120 ezer nő adata áll a rendelkezésére. Michael Simon ezeket elemezte. A kutatás mintegy 12 éves időtartama alatt 8800 európai származású nő szedett sztatinokat, míg 111 ezer társuk nem. A sztatint szedők közül 89-nél alakult ki a bőrdaganat leggyilkosabb változata, a melanoma. A többiek közül 1111-en betegedtek meg hasonlóan. Mindkét csoportnál az arány nagyjából 9 a 10 ezerhez. A sztatin típusa sem befolyásolta az eredményeket. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a sztatinok miatt nem csökken a bőrrák esélye, legalábbis a fehér bőrű nők körében.Animáció: HáziPatika.com

2012.05.04 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések