Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem is jutalmaz, hanem motivál?

kategória: Neurológia

Köztudott, hogy a dopamint az agy jutalmazó struktúrája termeli, felszabadulása boldogságérzetet kelt. A legújabb kutatások szerint azonban mégsem erről van szó! A kábítószerek egy része, de a csokoládé is az agy dopaminszintjét emeli meg, ezért vélték évtizedek óta, hogy a jelátviteli anyag a boldogságérzetet növeli. John Salamone professzor egész szakmai életét a dopamin jelpálya megértésével töltötte, és új tanulmányok tucatjainak bizonyítékán keresztül kénytelen volt elfogadni, hogy a dopamin nem az örömérzetet növeli, szerepe inkább a motivációban érhető tetten.

A Neuron legutóbbi számában megjelent összefoglaló tanulmányban saját és mások vizsgálataira alapozva rávilágít, hogy állatkísérletekben a dopaminszint kiugrásai általában stresszt követően jelentkeznek - például vesztes párharc után. Katonáknál a poszttraumás stressz során szintúgy a dopamingazdag régiók megemelkedett aktivitása tapasztalható. Márpedig ha a dopamin a jutalmazást jelenti, nem kapcsolódhat ilyen negatív élményekhez.

Salamone professzor és munkatársai mintegy 15 éve dolgoznak az ellentmondás feloldásán. Például a patkányokat olyan dilemma elé állították, hogy választaniuk kellett egy folyosó végén lévő étel, illetve egy másik folyosó végén lévő kétszer akkora mennyiségű étel között, csakhogy ez utóbbi esetben egy kis ugrást is kénytelenek voltak tenni. Az alacsony dopaminszintű egyedek általában a könnyebb, ám kevesebb sikerrel kecsegtető verziót részesítették előnyben, míg a magas dopaminszint a nagyobb kockázathoz, így a nagyobb sikerhez társult.

A depressziós betegen végzett klinikai vizsgálatok összecsengtek az állatkísérletekkel. A depressziós egyének nem szívesen mozdultak ki, de ez nem jelentette azt, hogy amennyiben kimozdultak, képtelenek lettek volna feloldódni a baráti társaságban, vagyis az örömérzet nem volt gátolt.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a dopamin inkább a motiváció ébredésében tölt be szerepet, illetve az ár-érték arányának elemzésében alapvető. A fáradtság, a környezeti ingerek elkerülése lehet az alacsony dopaminszint tünete.

2012.12.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések