Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem annyira gyűlöletes a hétfő?

kategória: Pszichológia

Egy amerikai kutatócsoport leszámolt a "gyűlöletes hétfő" mítoszával: a szakemberek szerint bár a közhiedelem ezt a napot tartja a héten a legnyomorúságosabbnak, az igazság az, hogy a keddet, a szerdát, de még a csütörtököt is ugyanolyan közutálat övezi. A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon. A hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot, alátámasztva ezzel a jól ismert "pénteki érzés" elméletét.

A Journal of Positive Psychology című folyóiratban a szerzők a "gyűlöletes hétfő" fogalmának eloszlatását szorgalmazták. "A különböző kulturális mítoszok eltúlozhatják a hét egyes napjait jellemző valóságos hangulati mintákat" - hangsúlyozta az amerikai Stony Brook Egyetemen dolgozó Arthur Stone.

A Gallup közvélemény-kutató cég által készített telefonos interjúkat elemző kutatók szerint a megkérdezettek több örömöt és boldogságot, illetve kevesebb stresszt és aggodalmat éreznek pénteken, szombaton és vasárnap, mint a hét többi napján. Arthur Stone szerint a vasárnapi és a hétfői hangulat közötti éles kontraszt az oka a hét első napját sújtó fokozottabb közutálatnak.

2012.08.27 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések