Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hamarabb hal meg, aki magányos

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Úgy tűnik, hogy a magány nemcsak boldogtalanná tesz bennünket, hanem életünket is lerövidíti - legalábbis két új tanulmány eredményei is erre utalnak. Az első szerint azok a szívbeteg férfiak, akik egyedül élnek, nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik párban élnek.

A bostoni Brigham and Women's Kórház kutatói mindazonáltal csak azt vizsgálták, hogy a beteg egyedül él-e, azt nem kérdezték meg, hogy saját akaratából egyedülálló-e vagy elvesztette a párját. Emellett arra sem tértek ki, hogy tartanak-e háziállatot. "Egyedül élni önmagában is kockázati tényező - szögezte le dr. Deepak Bhatt, a tanulmány szerzője. - Ha valaki szívroham után nem tud elmenni a gyógyszeréért, rosszul lehet. A házastárs vagy a gyerekek azonban kiválthatják az elfogyott gyógyszert, és nem hagyják, hogy baja essen az embernek."


A másik tanulmányban a Kalifornia Egyetem kutatói hatéves nyomon követéses vizsgálatuk után megállapították, hogy a magány összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris halálozási aránnyal szívbeteg emberek esetében. Dr. Carla Perissinotto, a tanulmány szerzője szerint az egész a betegek támogatási rendszerén múlik. Ennek azonban nem kell egyéninek lennie, segíthet például a helyi vallási csoport vagy akár egy önsegítő kör is.

A tanulmányok a Archives of Internal Medicine oldalain olvashatók.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.02 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések