Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mellkasi fájdalom szelídíti a szívrohamot

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az infarktusuk előtti 24 órában erős mellkasi fájdalmat, más néven anginát tapasztaló páciensek szívrohamai általában kevésbé súlyosak, szívfunkcióik pedig a mostanság megszokott értékekhez mérten jobbak, mint a többi páciensé - olvasható a Circulation: Cardiovascular Interventions című tudományos szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban. "Az orvosok már jóval az angioplasztika és a sztent-beültetés elterjedése előtt rájöttek, hogy a szívrohamot megelőzően erős mellkasi fájdalmat tapasztaló betegek kilátásai a többi pácienshez képest általában jobbak - mondta Dr. Jay H. Traverse, a Minneapolis Szív Intézet Alapítvány kutató kardiológusa. - Ideje volt megvizsgálnunk, hogy a sztentek adta új kezelési módszerekkel sikerülhet-e fenntartani a mellkasi fájdalom szívre gyakorolt védő hatásait."


A tudósok retrospektíven 1031, akut szívrohamot, más néven ST elevációt mutató miokardiális infarktust elszenvedett pácienst vizsgáltak meg, majd különválasztották azokat, akik a sztent-beültetést megelőző 1-6 órában erős mellkasi fájdalomra panaszkodtak. Összesen 245 artéria-elzáródásos beteget sikerült azonosítaniuk, akik közül csupán 79-nél diagnosztizálták az infarktust megelőző anginát, ami olykor már 24 órával a szívroham előtt is jelentkezett. "Úgy tűnik, az orvosok a szívrohamon átesett betegek 30-40 százalékának esetében nem ismerik fel az infarktust megelőző anginás rohamokat."

A vizsgálatok szerint az infarktus előtti angina 50 százalékkal csökkenti a szívrohamok súlyosságát és jelentősen javítja a kórházból való elbocsátáskor mért szívfunkciókat. "Az infarktust megelőző angina úgy tűnik, olyan endogén védőmechanizmusokat indít be, amelyek megvédik a szívet a károsodástól - tette hozzá Dr. Traverse. - A jövőben szeretnénk megvizsgálni, pontosan hogyan működnek ezek a mechanizmusok és hogyan lehetne farmakológiai módszerekkel aktiválni őket."

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések