Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A méhek maguktól is tudják

kategória: Öregedés, Pszichológia

A hosszú és aktív élet titka a méhek gondolkodásában rejtőzhet. Az Arizona Állami Egyetem tudósai felfedezték, hogy az idősebb méhek hatásosan tudják meggátolni az agy öregedését úgy, hogy olyan munkaköröket vállalnak, melyeket általában fiatalabb társaik töltenek be. Mivel a méheknek ugyanolyan típusú agysejtjeik vannak, mint az embereknek, az eredményekből arra lehet következtetni: az emberek képesek úgy alakítani a társas életüket, hogy fiatalosan rugalmas maradjon az elméjük.

"Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a lárvákról gondoskodó, kasban maradó méhek a megfigyelt időszakban végig ugyanazon a mentális szinten maradtak" - mondta el Gro Amdam, a kutatás vezetője. A kísérletről szóló beszámoló az Experimental Gerontology hasábjain látott napvilágot. "Egy bizonyos idő elteltével azonban ezek a méhek kirepülnek eleséget gyűjteni, és akkor gyors öregedésnek indulnak." 

A tudósok felfedezték, hogy a méhek öregedése nagyon hasonló az emberekéhez. "Már két hét után elhasználódtak a szárnyaik, testükről eltűntek a kis szőrök, ráadásul nehezebbé vált számukra az új ismeretek elsajátítása" - írták a kutatók. Abban az esetben viszont, ha ismét lehetőségük adódott a lárvákról gondoskodni, újból jelentősen javult a tanulási képességük.

Amikor a fejlődést mutató méhek agyát összehasonlították azokéval, amelyek nem haladtak előre, egy bizonyos fehérje megváltozására lettek figyelmesek, mely az emberben szintén megtalálható, és megvéd az elbutulástól. "Talán a társas helyzet változásai segíthetnek fitten tartani az agyunkat - vélekedik Gro Amdam. - Mivel az emberek esetében tanulmányozott fehérje ugyanaz, mint a méheknél, elképzelhető, hogy reagál bizonyos társas élményekre." A méhek ugyanúgy társas lények, mint az emberek. Rosszul tűrik a stresszt, és 7-10 napnál tovább nem élik túl az izolációt.

2012.07.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések