Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megnyíltak az influenza-oltópontok

kategória: Nátha-influenza

Országszerte 15 helyen már működnek az úgynevezett oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást. "Az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra, és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás beadatására" - mondta Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője.

Az országszerte jelenleg 15 helyen működő oltópontok olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelők, ahol az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható. Az oltópontokon elérhető a legmodernebb, mikrotűs, valamint a hagyományos vakcina is. Továbbá az idei szezonban már a pneumococcus elleni oltás is kérhető az oltópontokon: ez az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt.


Az influenza elleni oltást a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie. Különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, illetve hajlamosabbak a megfázásra, gyakrabban kapják el az influenzát, továbbá a cukorbetegeknek és azoknak, akik gyakran tartózkodnak zsúfolt helyeken, illetve azon családoknak, ahol kisgyermek van.

Az ÁNTSZ az influenzahelyzetről szóló legfrissebb jelentésében azt írta: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 12. és november 18. között az országban az előző héthez hasonló számú, mintegy 5200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az összesen 19 influenzagyanús betegtől érkezett légúti minták közül egyben sem mutatták ki a vírus jelenlétét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.24 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések