Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megnövelik a szürkehályog esélyét a sztatinok

kategória: Koleszterin, Öregedés, Szemészet

A legújabb kutatás szerint lehet, hogy a sok millió ember, akik koleszterinszintjének csökkentésére vényköteles sztatinokat szed, akaratlanul az időskori szürkehályog kockázatát is növeli. A sztatinokkal összefüggő szürkehályog kockázatnövekedés a 2-es típusú cukorbetegek körében ismert kockázatemelkedéshez hasonlítható. Az Optometry and Vision Science augusztusi számában megjelent tanulmány szerzői ebből kiindulva arra hívják fel a figyelmet, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen határozni, fennáll-e ok-okozati összefüggés a szürkehályog kockázata és a sztatinok között.


"A lényeg az, hogy tényleg kimutatható a sztatinokat szedő betegek körében a szürkehályog megemelkedett kockázata - közölte a tanulmány vezető szerzője, Elizabeth Irving, a kanadai Waterloo Egyetem munkatársa. - Ez azért meglepő, mert a korábbi kutatások többsége az ellenkezőjét mutatta. Ez azonban nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést."

"Nem javasoljuk, hogy a sztatinokat szedő betegek bármilyen módon megváltoztassák a sztatinokra vonatkozó orvosi előírásaikat. Oka van annak, hogy az orvos felírta a sztatint. A szívroham és a szürkehályog közül melyiket választanák?" - érvelt a kutató.

Kísérletükben 6400 szürkehályogos beteget vizsgáltak, akiket 2007-ben és 2008-ban kezeltek a Waterloo Egyetemen. A nem, a dohányzás és a magas vérnyomás beszámítása után kimutatták, hogy a sztatin szedése összefüggésbe hozható a szürkehályog kockázatának 57 százalékos emelkedésével. A sztatinokat szedő betegekben nagyobb valószínűséggel alakult ki a szürkehályog fiatalabb korban. Némi átfedést is tapasztaltak a cukorbetegség és a sztatinszedés között. Kiderült, hogy a sztatint szedő cukorbetegekben teljes 5,6 évvel korábban alakult ki a szürkehályog, mint azokban, akik nem cukorbetegek, és sztatinokat sem szednek.

Dr. Alfred Sommer, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora szerint azonban a sztatinok a legfontosabb eszközök a szívroham megelőzésében. Mivel egyelőre nincs más alternatíva, semmi esetre sem tanácsos változtatni a kezelésen.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések