Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egész nap csak ül? Veszélyben van a veséje!

kategória: Urológia

A legújabb kutatási eredmények szerint a döntően ülő életmódot folytatók körében sokkal gyakrabban fordulnak elő a különböző vesebetegségek. A tudósok összesen 5600, 40 és 75 év közötti önkéntest osztályoztak a naponta ülve töltött órák számának és a rendszeres testmozgás mennyiségének és intenzitásának függvényében. A naponta kevesebb, mint három órát ülő nők krónikus vesebetegségekre való hajlama 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik több mint nyolc órát töltöttek ülőhelyzetben. Férfiaknál 15 százalékkal volt kisebb az esélye a vesebetegségek kialakulásának a három óránál kevesebbet ülők esetében, a nyolc óránál többet ülőkhöz képest.


A kutatásból kiderült továbbá, hogy az ülő életmódot folytató, de rendszeres testmozgást végző (például napi 30 perc séta) férfiaknál 30 százalékkal alacsonyabb a vesebetegségek kialakulási aránya a sokat ücsörgő, de inaktív férfiakhoz képest. Nők esetében a rendszeres testmozgás nem volt hatással a vesebetegségek kialakulási esélyeire. Úgy tűnik, hogy a vesefunkciók tekintetében a hagyományos, nagyobb erőfeszítést igénylő mozgásformáknak (séta, kocogás, futópad) csak férfiak esetében van egészségvédő hatásuk. Ezzel szemben nőknél sokkal fontosabb az ülőhelyzetben töltött idő csökkentése.

"Egyelőre nem tudjuk, miként hat közvetlenül az ülő életmód és a fizikai aktivitás a vese állapotára, de az régóta ismeretes, hogy a rendszeres testmozgás, az ülő életmód elhagyása jótékony hatással van a vérnyomás- és koleszterin-értékekre, a vércukorszintre, az anyagcserére és az erek állapotára - mondta dr. Thomas Yates, az angol Leicester Egyetem kutatója. - Bár számos kutatás bizonyítja, hogy az életmódbeli tényezők és a krónikus vesebetegségek kialakulása között jelentős kapcsolat van, a mostani tanulmány az első, amelyből világosan kiderül, hogy már az is elég a rizikófaktor csökkentéséhez, ha kevesebb időt töltünk ülőhelyzetben."

A kutatás részletes leírása az American Journal of Kidney Diseases című szaklap októberi számában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések