Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megnőtt a szívátültetések száma

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az Eurotransplanthoz való januári csatlakozás óta hat magyar beteg kapott új szívet külföldről - közölte a Semmelweis Egyetem. A nemzetközi szervallokációs szervezet működésének lényege, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet. Az egyetem tájékoztatása szerint, ha Magyarország nem csatlakozott volna az Eurotransplanthoz, valószínűleg "a betegek nagyobb részét elveszítettük volna, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donor szív akkor, amikor kellett".


Hét hónap alatt öt, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel a szervezet úgynevezett "sürgősségi" várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét mentette meg a külföldről az utolsó pillanatban érkező szerv.

Augusztus közepéig Magyarországon 19 szívátültetés történt, míg tavaly összesen 14. Idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt kapott új szívet, 3 kisgyermek pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.21 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések