Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktériumfajok ezreivel élünk egy fedél alatt

kategória: Gondolta volna?

A legfrissebb kutatás szerint az ember legjobb barátja milliókkal növelheti az átlagos otthonokban tanyázó mikroorganizmusok létszámát. Az Észak-Karolina Állami Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársainak a PLOS ONE legutóbbi számában megjelent kutatásából az derül ki, hogy a kutyatartók otthonaiban sokkal több baktérium található, mint más otthonokban, beleértve olyan mikroorganizmusokat is, amelyek a kutya nélküli háztartásokban nem fordulnak elő. "A tévé képernyőjén vagy a kispárnákon lévő baktériumok alapján meg tudjuk mondani, hogy egy adott otthonban tartanak-e kutyát" - állította a tanulmány társszerzője, Rob Dunn.

A kutatók 40 otthonban vettek mintát kilenc felületről, köztük a tévé képernyőről, a konyhapultról, a vécéülőkéről, a hűtőszekrényről, a párnahuzatokról és a kilincsekről, hogy megállapítsák, milyen baktériumok vannak jelen a házban. A szakértők több mint 7700 fajta baktériumot találtak az otthonokban, a helyszínre jellemző csoportosításban. A hűtőn, a konyhapulton és a vágódeszkán például hasonló baktériumok voltak jelen, mert mindegyik az ételekkel áll kapcsolatban. A kilincseken, párnahuzatokon és vécéülőkén talált baktériumok is hasonlóak voltak, ezek azonban főként emberektől származtak.

A legnagyobb különbséget az egyes házak között azonban az jelentette, hogy a tulajdonos tart-e kutyát. Vannak olyan, normális esetben a talajban előforduló baktériumok, amelyek hétszázszor nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a kutyatulajdonosok otthonában, mint a kutyát nem tartók házában.

A kutatók azt tervezik, hogy újabb 40, és országszerte további 1300 otthon vizsgálatával szélesebb körű kutatást végeznek, hogy a minták nagyobb száma segítségével még mélyebb betekintést nyerjenek abba a variabilitásba, ami ezeket a mikrobiális ökoszisztémákat befolyásolja.

2013.05.30 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések