Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megnehezítik a szoptatást a kórházakban

kategória: Allergia, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

Sok helyen az újszülöttek anyukái ingyenes tápszermintákat kapnak, emiatt pedig sokan hanyagolják a szoptatást Amerikában.

Az Egyesült Államok Betegségirányító és Megelőző Központja (CDC) az amerikai kórházak és szülészeti centrumok szerepét vizsgálták az anyák szoptatási szokásainak változásaiban. Egészségügyi szakértők szerint az anyatej minden esetben egészségesebb és előnyösebb a gyermek szempontjából, ezért arra biztatják az anyukákat, minél tovább szoptassák gyermekeiket, és minél később térjenek át a tápszerekre.

A CDC szakértője, Dr. Deborah Dee saját bevallása szerint igen meglepődött, amikor kiderült, hogy sok kórházban milyen kevéssé promotálják a szoptatást. A CDC szerint a vizsgált 2546 kórház és 121 szülészeti centrum 70 százalékának esetében az anyukák a szülés után ingyenes tápszermintákat kaptak ajándékként az intézményektől. "A tápszerminták ajándékozása direkt reklámnak minősül a kórház részéről, így sok anyuka azt hiheti, hogy a gyermeknek jót tesz azzal, ha ezekkel eteti." A vizsgált kórházak további 24 százalékában a CDC szerint az anyatej mellé további kiegészítő tápszereket adnak a gyermekeknek. A CDC szakértői szerint ez teljesen felesleges és káros. "Sok helyen az édesanyákat a kórházi tartózkodás idején elválasztják az újszülöttől, ez pedig szintén nagyon káros" - nyilatkozta Dr. Dee.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint az egészséges édesanyák legalább a gyermek egy éves koráig folytassák a szoptatást, de akár utána is, ha erre van lehetőség. Szerencsére a most nyilvánosságra hozott adatok ellenére az anyatejjel táplált gyermekek száma az utóbbi években egyre nőtt. 1993-1994 táján még csak 60 százalék volt az anyatejjel táplált gyermekek aránya, ez 2005-2006-ra közel 77 százalékra nőtt. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az anyatejjel táplált gyermekeknél ritkábban alakulnak ki fül, gyomor és bélfertőzések, különböző bőrbetegségek, sőt, az ilyen gyermekek a magas vérnyomás, cukorbetegség, és az elhízás ellen is védettebbek a tápszerrel táplált gyermekeknél.

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.16 03:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések