Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megmagyarázható az anorexiát is okozó testképzavar

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Ha egy műanyag kéznek látszó tárgy van ott, ahol a kezünknek kellene lenni, úgy érezzük, hogy az a saját kezünk - a legújabb kutatások szerint ez a zavart nemcsak az agyunkban okozza, hanem tényleges fizikai érzetet is kelt. Ez a megfigyelés összefügghet a stroke, az evészavarok, mint az anorexia, a skizofrénia és az autizmus mechanizmusával.


A vizsgálat során a megfigyelt egyén látóterébe egy műanyag kezet helyeztek, a saját jobb kezét pedig paraván mögé rejtették. Ha egy időben mindkettő kezet fájdalmas illetve fájdalmasnak látszó inger érte, akkor a vizsgált személy nem a paraván mögé rejtett, saját fájó kezét próbálta védeni, hanem azt, ami műanyagból volt - mivel a szemével ezt a kezet látta a sajátjának.

"Ez egy furcsa érzés" - mondta Dr. G. Lorimer Moseley, az oxfordi egyetem anatómia és élettan intézetből. "Úgy érzik, mintha a műanyag kéz lenne az övék." A saját takarásban levő kezük pedig énidegenné válik, mintha nem is a sajátjuk lenne - erre az elrejtett végtag hőmérséklet-csökkenése is utal.

Az érzékszerveinket tehát könnyű becsapni, saját énünk azonosítása labilis képességünk, mely, ha felborul, akkor bizonyos neurológiai és pszichiátriai állapot alapjait képezi. Ezek a betegségek összefoglaló névvel a testképzavarok csoportba sorolható, ilyen az anorexia, a bulimia, az autizmus és a stroke bizonyos típusai. "Sikerült ezeket az állapotokat, a testképzavarokat modelleznünk" - állítják a kutatók.

2008.09.08 16:40:13

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések