Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meglepő összefüggés: gyenge koordináció és elhízás

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Várandósság

Érdekes összefüggésre derült fény Nagy-Britanniában, egy már 1958. óta zajló vizsgálat során. Kiderült, hogy a rossz koordinációs készséggel rendelkező gyerekek nagyobb eséllyel lesznek kövér felnőttek, ami viszont növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.Az eredményeket, melyek 11 042 résztvevő vizsgálatán alapulnak, a BMJ.com-on tették közzé. 7990 gyermek kézkoordinációját és -ügyességét 7 éves korban tanára mérte fel, 6875 résztvevőét pedig 11 éves korban egy orvos. A tesztek egyszerű módszerrel mérték a mozgások pontosságát: négyzetek megjelölése egy percen belül, 20 gyufaszál felszedése minél gyorsabban, és ehhez hasonló feladatokat kellett teljesíteni. A résztvevők 33 éves korában megmérték a testtömegindexüket. 30 feletti értéket tekintettek a kövérség jelének.

Az adatok elemzése kimutatta, hogy a gyenge kézügyesség és koordináció mindkét életkorban növelte a felnőttkori elhízás kockázatát. Az összefüggés akkor is fennállt, hogyha a számokat korrigálták a későbbi elhízáshoz esetlegesen hozzájáruló tényezőkkel, mint például a gyermekkori testtömegindexszel, vagy a család társadalmi osztályával. A kutatók nem térképezték fel az összefüggés hátterében álló specifikus biológiai folyamatokat: több tényezővel magyarázzák megfigyelésüket. Szerepet tulajdonítanak az élet kezdetén a magzatot, vagy csecsemőt ért behatásoknak (mint például az anya dohányzása a terhesség alatt), melyek befolyásolhatják mind a koordinációs készséget, mind az elhízás rizikóját.

2008.08.18 07:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések