Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meglepő adatok a magyar depressziósokról

kategória: Depresszió

Nagyon keveset tudunk a depresszió lehetséges testi tüneteiről, derül ki portálunk, a HáziPatika.com felméréséből, amelyet 1211-en töltöttek ki. Bár szinte valamennyi válaszadó tudta, hogy a betegség befolyásolja az érintettek hangulatát, azt csak kevesebb, mint harmaduk ismerte, hogy a depresszióhoz fájdalom is kötődhet.

A WHO adatai szerint világszerte évente körülbelül 100 millió embernél alakul ki depresszió. Az alapellátásban megjelenő betegek mintegy 10 százaléka depressziós. 1990-ben a depresszió a 4. helyen állt a társadalom és a beteg számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, és előreláthatólag 2020-ban akár már első lehet. A depresszió Magyarországon is népbetegség, ezért a portálunk szerkesztői fontosnak tartották, hogy látogatóik között felmérjék, mennyit tudnak ténylegesen a betegségről.


A 9 kérdésből álló kvíz során a depresszió általános tüneteinek ismertségén túl arra is választ vártunk, mennyire ismerik a teszt kitöltői a depressziós betegeket gyakran sújtó, életminőségüket és gyógyulási esélyeiket rontó maradványtünetekhez kötődő tényeket, de azt is megkérdeztük, hogy mikor gyanítható, hogy egy gyermeknél megjelennek a depresszió tünetei.

Nem kérdeztünk rá, hogy a kitöltő, vagy valamely családtag érintett-e a depresszióban, a cél az általános ismeretek felmérése volt. A teszt két hétig volt látható az oldalunkon és több mint 1200-an töltötték ki. Bár a felmérés a mintavételi módszer miatt nem reprezentatív, azonban eredménye jól mutatja, hogy portálunk egészségügyi kérdésekben az átlagnál járatosabb látogatói is csupán felszínes tudással rendelkeznek erről a nagyon súlyos és sokakat érintő betegségről.

A válaszadók 97 százaléka ugyan tisztában volt azzal, hogy a betegségnek hangulati tünetei vannak, azt azonban csak már mintegy 30 százalékuk tudta, hogy a depressziót kísérhetik fájdalmas testi tünetek is. Azt még ennél is kevesebben tudták, hogy a depressziós betegek több mint 40 százalékánál legalább egy fájdalmas testi tünet előfordul. Ez négyszer annyi, mint a nem depressziósok körében észlelt fájdalom gyakorisága. A depresszió kapcsán fellépő fájdalmas testi tünet lehet ízületi és végtag fájdalom, hátfájdalom, hasi fájdalom, fejfájás és egyéb diffúz testi fájdalmak. Ez a tünet tovább rontja a depressziós betegek életminőségét. Szintén kevesen ismerték azt a tényt, hogy a részlegesen feltárt tünetek miatt alulkezelt betegek sokkal nagyobb kockázattal élnek át súlyos depressziót, gyakoribbak a depressziós epizódok és hamarabb térhet vissza a betegség.

Összességében elmondható, hogy amíg a depresszió, mint kifejezés szinte napi használatban van, azokról a tényekről, amelyek jelentősen befolyásolhatják a betegek gyógyulását, a depressziós epizódok visszatérésének veszélyét, a legtöbben továbbra is csak felszínes tudással rendelkeznek.

Ha érdeklődik a téma iránt, nézze meg kiemelt rovatunkat!

Animáció:HáziPatika.com

2009.10.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések