Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meglátni és megkívánni

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Az agy étvágyért felelős, illetve jutalmazó központját erős ingerek érik, amikor valaki hizlaló ételekről készült képeket nézeget, különösen ha közben még cukros üdítőt is fogyaszt - figyelték meg a Dél-Kalifornia Egyetem kutatói. Nem csoda, ha az illető szinte azonnal késztetést érez arra, hogy egyen. "Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az ételhirdetések éhségérzetet váltanak ki, a mostani vizsgálatok azonban arra is választ adnak, miként reagál az agy az ételek ábrázolásaira, és ez miként növeli éhségérzetünket, valamint bizonyos ételek utáni sóvárgásunkat. Ennek felismerése azért is fontos, mert az agy jutalmazó központjának ingerlése túlevéshez, sőt elhízáshoz is vezethet" - fejtette ki Kathleen Page, az Egyetem Keck Orvosi Iskolájának munkatársa.


Ő és munkatársai mágneses rezonancia felvételek segítségével figyelték meg 13 elhízott egyén agyi reakcióit, miközben azok magas, illetve alacsony kalóriatartalmú ételekről készült képeket nézegettek. Az alanyok 15 és 25 év közötti hispán nők voltak, mivel a nők köztudottan fogékonyabbak az ételekre, a hispánok között pedig magas a kettes típusú cukorbetegség kockázata. A hizlaló ételek nézegetése után a kísérleti alanyoknak 1-től 10-ig terjedő skálán kellett megjelölniük éhségérzetüket, valamint édes vagy egyéb ízletes ételek iránti vágyakozásukat. A kísérlet felénél a nőknek 50 gramm glükózt - ami nagyjából egy dobozos üdítőnek felel meg -, majd újabb idő elteltével 50 gramm fruktózt kellett inniuk.

Azt persze sejtették a kutatók, hogy az ételekről készült képek aktiválni fogják az agy jutalmazó központját, azon azonban meglepődtek, hogy a glükóz, valamint a fruktóz fogyasztása milyen nagy mértékben növelte az éhségérzetet, valamint az ízletes, fűszeres ételek utáni sóvárgást.

"Az emberi szervezet úgy lett kialakítva, hogy egyen, és energiát raktározzon, a történelem előtti időkben pedig az volt a cél, hogy minél magasabb kalóriatartalmú ételeket együnk, mivel nem lehetett tudni, mikor jutunk legközelebb táplálékhoz" - fejtette ki Kathleen Page. Természetesen ma már más a helyzet, ám a hozzáadott cukor fogyasztása hasonló reakciókat vált ki ma is, és azonnal megnöveli a különféle ételek utáni vágyakozásunkat.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.30 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések