Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magányosokat jobban megtalálja az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

Akik magányosnak érzik magukat, azok kétszer gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban - állítják holland kutatók. Egy új kutatás jelentős összefüggést mutatott ki a kettő között. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a társas elszigeteltség, illetve a személyes kapcsolatok hiánya magában hordozza az elbutulás és a szellemi hanyatlás fokozott kockázatát.

Az Amszerdami Idősek Felmérése rögzítette több mint kétezer, a demencia tüneteit nem mutató ember egészségi és mentálhigiénés állapotát hosszú időn keresztül. Az egyedül élők közül minden tizediknél jelentkezett az értelmi leépülés három év elteltével, míg akiknek volt társuk, azok közül csak minden huszadiknál jelentkezett hasonló. Akik sosem házasodtak meg, azok szintén kevésbé tűntek hajlamosnak a betegségre, talán azért, mert az életmódjukból eredően nem érezték magukat magányosnak. Az elhagyatottság érzésével küzdők 13,4 százaléka betegedett meg, míg a többiek közül 5,7 százalék. 

Lehetséges, hogy maga az érzés már a hanyatlás jele, mely hátrányosan érinti a szociális képességeket, derült ki a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című folyóiratban megjelent összefoglalóból. Utalhat azonban a sérülékeny, érzékeny személyiségre is.


Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint. Az amszterdami felmérés következőképpen fogalmazott: "Az eredmények arra utalnak, hogy a magány érzése más tényezőktől függetlenül járul hozzá a demencia későbbi kialakulásához. Nem az objektív helyzet maga, hanem a társas kapcsolatok hiányának érzete az, ami fokozza a kockázatot."

Jessica Smith, a brit Alzheimer Szövetség tagja elmondta, bizonyítható, hogy a betegségre való hajlam csökkenthető testmozgással, helyes táplálkozással és a dohányzás elhagyásával. "Ahogy közeledik a karácsony, sok helyen megtelik a ház az ünneplők hadával. Másoknál azonban éppen, hogy felerősödik az egyedüllét érzése." Dr. Simon Ridley, a Brit Alzheimer Kutatás munkatársa szerint a felfedezésnek komoly hatása lehet a társadalomra. "Továbbra is az életkor az elsődleges kockázati tényező, de a kutatásból az vonható le, hogy a magány érzése némileg fokozza a hajlamot. Ebben a szakaszban még nehéz lenne megállapítani az ok-okozati viszonyt, az érzés lehet inkább a demencia kezdeti szakaszának következménye, mint kiváltó tényező."

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések