Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégis károsítja a tüdőt az elektromos cigaretta?

kategória: Dohányzás

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy a reklámok ellenére az elektromos cigaretta mégis károsítja a tüdőt. Az Európai Respirációs Társaság bécsi kongresszusán újabb részlettel bővült az alternatív nikotinpótló eszközökkel kapcsolatos tudományos vita. Az elektromos cigaretta a nikotint nem füst, hanem pára formájában adja le, tehát nincs égési folyamat, ámbár a nikotin továbbra is a dohányból származik.


Az eszköz biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban folyamatos vita zajlik, de eddig nincs elegendő tudományos bizonyíték egyik vélemény alátámasztására sem. Az Athéni Egyetem kutatói az e-cigaretta rövid távú hatását próbálták vizsgálni különböző emberekben, egészségesekben, valamint tüdőbetegségben szenvedő illetve nem szenvedő dohányosokban. A kísérletben 8 olyan személy vett részt, aki soha nem dohányozott, 11 normális tüdőfunkciójú dohányos, és 13 krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy asztmában szenvedő dohányos. Mindegyik alany 10 percig használta az elektromos cigarettát, majd a kutatók különféle tesztekkel megmérték légúti ellenállásukat. Az eredmények alapján az e-cigaretta mindegyik résztvevőben a légúti ellenállás ideiglenes, tíz percig tartó megnövekedését okozta.

Christina Gratziou professzor elmondta, a reklámok ellenére egyelőre nem lehet tudni, hogy az elektromos cigarettához hasonló, nem jóváhagyott nikotinpótló termékek biztonságosabbak-e a hagyományos dohánytermékeknél. A mostani kutatás azt segít kimutatni, hogyan okozhatnak esetlegesen kárt az ilyen eszközök. További kutatásokra lesz azonban szükség annak kimutatásához, hogy ez a károsodás hosszú távon is érezteti-e hatását.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések