Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégis jó, ha széles a comb és nagyobb a fenék!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek

Brit kutatók szerint jót tesz nekünk, ha van némi felesleg a hátsónkon, a csípőnkön és a combunkon.

Ha valakinek a dereka helyett a csípőjén, combján és fenekén van némi extra zsírpárna, az számos egészségügyi előnnyel járhat, és aktívan véd a cukorbetegség és a szívbetegség ellen - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

"A csípőn és a combon lévő zsír jót tesz, a hasra rakódott zsír viszont nem előnyös" - nyilatkozta Dr. Konstantinos Manolopoulos, az International Journal of Obesity szaklapban megjelenő tanulmány három szerzőjének egyike.

A kutatók kimutatták, hogy a nagy fenék sokkal előnyösebb, mint a zsírpárnás derék, ez utóbbi ugyanis nagyobb mennyiségű káros zsírsavat szabadít fel a szervezetben. A hasi zsírpárna is nagy mennyiségű citokin molekulát szabadít fel, melyek gyulladást váltanak ki - ez pedig megnöveli a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A comb körül lerakódó zsír azonban csapdába ejti ezeket a káros zsírsavakat, és meggátolja, hogy a májba és az izmokba továbbítódjanak, és különféle rendellenességeket, például inzulinrezisztenciát okozzanak. A kutatás azt is kimutatta, hogy bár a comb és a fenék zsírpárnáit általában lassabban lehet elégetni, jótékony hormonokat szabadítanak fel, amelyek védik az artériákat, és segítik a vércukor szabályozását.

"Egy ideje már ismert, hogy a testzsír eloszlása fontos az egészség szempontjából" - mondta Manolopoulos, az Oxfordi Diabéteszügyi, Endokrinológiai és Metabolikus Központ (OCDEM) kutatója. "Az viszont csak a közelmúltban derült ki, hogy a comb zsírja és a nagyobb csípőátmérő jót tesz az egészségnek, és maga az altesti zsír védőhatással rendelkezik."

Tehát a lényeg az alak - és az egészség szempontjából úgy tűnik, a körte alak kedvezőbb, mint az alma alak.

Manolopoulos szerint egy ideális világban minél több zsír van a combon, annál jobb, feltéve, hogy a has karcsú marad. Sajnos a való világban az egyik nem megy a másik nélkül.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések