Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nehéz helyzetben tényleg segít az alvás

kategória: Pszichológia

A Lancaster Egyetem friss kutatása azt iagazolja, hogy tényleg segíthet a megoldásban, ha alszunk egyet, amikor gondunk támad. A Memory and Cognition internetes kiadásában ismertetett kutatásban azt vizsgálták, hogy az alvás vagy az ébren töltött idő segít-e jobban az embereknek abban, hogy megtalálják a megoldást a különböző problémákra.

A kísérletben részt vevő 27 férfi és 34 nő könnyű és nehéz verbális feladatokat próbált megoldani ismételten alvás és ébrenlét után, illetve azonnal, várakozási idő nélkül. A három csoportból az alvó csoport több nehéz feladattal tudott megbirkózni, mint a másik két csoport. A könnyű feladatok esetében azonban nem mutattak ki különbséget a csoportok között.

A tanulmány szerzői, Ut Na Sio, Padraic Monaghan és Tom Ormerod úgy vélik, az alvás elősegíti a problémamegoldást, ez azonban elsősorban a nehéz problémák esetében igaz. Monaghan elmondta, már régóta tudjuk, hogy az alvás hatással van a kreativitásunkra és arra, hogy új megoldásokat találjunk. A mostani kutatás azt bizonyítja, hogy az alvás hatása akkor a legnagyobb, amikor nehéz problémákkal szembesülünk.

Az alvás azáltal segít a problémamegoldásban, hogy segít hozzáférni olyan információkhoz, amelyek távol állnak az eredeti problémától, ezért először nem jutnak eszünkbe. A kutatás alapján érdemes félretenni egy időre a gondot, ha elakadunk, és ha nagyon nehéz feladatról van szó, az a legjobb, ha alszunk rá egyet.

2012.10.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések