Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldoggá tesz a pénz, ha lépést tart a vágyakkal

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A gazdag és a szegény országok lakóinak boldogsága egyaránt a személyes vagyon, a jövedelem és az optimizmus kombinációján alapul - ez derült ki az Illinois Egyetem kutatásából. A felméréshez 135 ország 806 526 lakóját kérdezték meg 2005 és 2011 között. "Azt találtuk, hogy a növekvő bevétel a boldogság fokozódásához vezet, de ez az egyén optimizmusán is múlik, illetve azon is, hogy ne legyenek elérhetetlen vágyai. Emellett az is fontos, hogy átlagemberként képes legyen több dolgot is megfizetni. Szóval a jövedelem segíthet, de csak bizonyos körülmények között" - magyarázta Edward Diener boldogságkutató és pszichológus, a tanulmány vezető szerzője.

Bizonyos összefüggések azonban az adatok szerint biztosak voltak. Például: a háztartási jövedelem növekedése magasabb önértékeléssel és több pozitív érzéssel járt. Az egy főre jutó GDP pedig kevésbé volt hatással a személyi boldogságra, mint az egyén személyes jövedelme. Az is növelte a válaszok alapján az egyén elégedettségét, ha több tárgyi javat volt képes megvásárolni, mint például tévét vagy más elektronikus cikket, esetleg internet-előfizetést.

A kutatás segített tisztázni az 1974-es úgynevezett "Easterlin Paradox" elméletét, miszerint a gazdagok boldogabbak a szegényeknél, de a jövedelem növekedése nem jár a boldogság szintjének emelkedésével. "Eredményeink ellentmondanak ennek az elméletnek, mivel megállapítottuk, hogy a bevétel növekedése hatással van a boldogságra, de csak akkor, ha a törekvések és a vágyak nem emelkednek még gyorsabban" - mondta a kutató.

A tanulmány a Journal of the American Psychological Association oldalain jelent meg.

2012.12.08 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések