Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákos nőkön segít a szója

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Azok a tüdőrákos nők, akik nagy mennyiségben fogyasztották a szójaterméket a diagnózis előtt, sokkal jobb túlélési arányt mutattak - egy friss kínai tanulmány szerint. Az eredményeket Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat legfrissebb számában tették közzé. "Ez az első olyan kutatás, amely a szója alapú ételek és a tüdőrák túlélésének összefüggéseit vizsgálja" - mondta a szerzőként közreműködő dr. Gong Yang professzor, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ munkatársa. Ami a bevitt mennyiséget illeti, a szórványos szójaevéshez nem lehetett előnyt társítani.


A tüdőrák világszerte vezető halálok a nők körében. Többnyire a légutak szöveteinek túlburjánzásából alakul ki. Ötéves túlélési rátája kedvezőtlenebb a mellrákénál: becslések szerint 2012-ben kétszer annyi halált okozott, mint az emlődaganat. Az Amerikai Egyesült Államokban (és Magyarországon) a dohányzás a betegség kialakulásának fő oka, de jelen tanulmányban olyan nők vettek részt, akik nem cigarettáztak. "Sokkal több nemdohányzó nő lesz tüdőrákos Ázsiában, mint Amerikában. Ennek oka egyelőre nem tisztázott, de feltehető, hogy a sejtmutációra való hajlam közrejátszik a jelenségben" - fogalmazott dr. Jyoti Patel, a chicagói Feinberg Orvosi Kar professzora.

A vizsgálatban résztvevők egy több mint 75 ezer fős mintából, a sanghai nők egészségi állapotát felmérő kutatássorozat alanyai közül kerültek ki, s rögzítették, mennyi szójaterméket fogyasztanak - beleértve a szójatejet, a tofut, a friss vagy szárított szójababot és a szójacsírát. A kutatási periódusban körülbelül 450 nőnél diagnosztizáltak tüdőrákot. Őket három csoportra osztották aszerint, hogy mennyi szóját ettek korábban. A legtöbbet fogyasztók naponta több mint 113 grammot vittek be, míg a legkevesebbet evők 57 gramm alatti mennyiséget.

A vizsgálati időszakban több mint 300 megfigyelt nő halt meg tüdőrákban - mondta Yang professzor. A legtöbb szóját evő csoport háromötöde életben volt a diagnózis után egy évvel. A halálozási kockázat a szójafogyasztás növekedésével párhuzamosan csökkent. "A legtöbb szóját evők jobb túlélési arányt mutattak a legkevesebbet fogyasztókkal szemben" - összegezte Yang professzor, aki szerint az összefüggés "lineáris".

A szójabab azért lassíthatja a rák terjedésének folyamatát, mert izoflavonjai szelektív ösztrogén modulátorokat (SERM) tartalmaznak, ez hasonlít a rák kezelésére használt tamoxifén hatóanyaghoz.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések