Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A D-vitamin befolyásolja a szklerózis multiplexre való hajlamot

kategória: Neurológia

A szklerózis multiplex kialakulásának esélye összefüggésben áll azzal, hogy ki milyen hónapban született - egy friss tanulmány szerint. Ennek alapján a legnagyobb kockázat azoknál áll fenn, akik áprilisban születtek, a legalacsonyabb pedig azoknál, akik októberben. A jelenség hátterében az áll, hogy az anya szervezete terhessége során mennyi D-vitaminhoz jutott a napfény révén, ezért a szakemberek azt javasolják, azok a várandós nők, akik olyan helyen élnek, ahol október és március között nincs túl sok napsütés, ebben az időszakban pótolják szervezetükben a D-vitamint, mert ezáltal védelmet  nyújthatnak születendő gyermekük számára a szklerózis multiplexszel szemben.

A kutatást vezető dr. Ram Ramagopalan, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa közel 152 ezer, szklerózis multiplexben szenvedő észak-európai beteg adatait elemezte ki, és arra a felismerésre jutott, hogy a betegség öt százalékkal nagyobb arányban érintette azokat, akik áprilisban születtek, míg az október-november során születetteknél az arány öt-hét százalékkal csökkent.

A Journal of Neurology című lapban megjelent tanulmányban a szakemberek a déli félteke országaira adatok híján nem terjesztették ki a vizsgálatot, de további kutatásokra készülnek azzal kapcsolatban, vajon a terhesség során történő mesterséges D-vitamin pótlással milyen mértékben előzhető meg ez az idegrendszeri rendellenesség.

2012.11.22 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések