Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meghalt az összenőtt ikerpár egyik fele

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A műtétet vezető orvos csütörtökön bejelentette, hogy meghalt a négyhónapos bangladeshi lánycsecsemő néhány órával az operáció után, melynek során ikertestvérétől próbálták elválasztani.

Az összenőtt ikrek, Banya és Barsha szétválasztását célzó műtétben több mint 50 orvos, ápoló és technikus vett részt a dhakai Bangabandhu egyetemi kórházban. Shafiqul Haq gyermeksebész közölte, hogy Barsha, aki a műtét után lélegeztető gépre került, szerda este hunyt el.

"Az ilyen esetekben az ikerpár egyik tagja mindig erősebb, mint a másik, és jelen esetben nem Barsha volt az erős, ezért meghalt" - nyilatkozta Haq az AFP hírügynökségnek. A sebész szerint az orvosok bíznak abban, hogy Banya túléli a műtétet, az ő állapota kielégítő, csak enyhe hőemelkedése van. "Egyelőre nem lehet biztosan meghatározni, hogy az életben maradt ikertestvér kockázatmentes-e" - mondta a szakértő.

A Bangladesh északi részén született ikerpár a hasánál és a mellkasánál nőtt össze. Mindegyikük rendelkezett külön fejjel és végtagokkal. Ápolónő édesanyjuk Dhakába vitte a gyermekeket, ahol három hétig vizsgálták őket, mielőtt az orvosok úgy döntöttek, megkezdik a hétórás műtétet. Három korábbi bangladeshi ikerpár-szétválasztó műtét az elmúlt négy évben egy kivételével valamennyi gyermek halálával végződött.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.08 09:52:52

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések