Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meghalt az első amerikai űrhajósnő

kategória: Daganatos betegségek, Öregedés

Elhunyt Sally Ride, az Egyesült Államok első női űrhajósa. A 61 éves Ride másfél éve hasnyálmirigy-rákban szenvedett.

A fizikusi képesítésű Sally Kirsten Ride 1983. június 18-án az első amerikai nőként és 32 évesen a legfiatalabb amerikaiként jutott fel a világűrbe, a később szerencsétlenül járt Challenger űrsikló fedélzetén. Másodszor, 1984-ben is ezzel a járművel emelkedett Föld körüli pályára. Ő volt az első nő, aki kezelhette az űrsikló, a Shuttle robotkarját. Összesen 343 órát töltött a világűrben. Részt vett mind a Challenger, mind a Columbia űrsikló balesetének kivizsgálásában.

Sally Ride 1978-ban lépett be az amerikai űrkutatási hivatalhoz, a NASA-hoz, ahonnan 1987-ben távozott a Stanford Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Központjához. 1989-ben San Diegóban a Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora és a Kaliforniai Űrintézet igazgatója lett. Az általa 2001-ben létrehozott Sally Ride Science alapítvány felső tagozatosok és középiskolások - elsősorban lányok - szórakoztató természettudományos képzésével foglalkozott. Az első amerikai űrhajósnő öt, gyerekeknek szóló tudományos könyv szerzője, illetve társszerzője volt.

Előtte mindössze két nő járt az űrben: a szovjet Valentyina Tyereskova (1963-ban) és honfitársa, Szvetlana Szavickaja (1982-ben).

2012.07.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések