Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meghalt a trombitakirály

kategória: Öregedés

Életének 78. évében elhunyt Maurice André francia trombitaművész a délnyugat-franciaországi Bayonne-ban. 1933. május 21-én született Dél-Franciaországban, Rochebelle-ben. Gyermekkorában vájárként dolgozott egy szénbányában. A trombitajáték alapelemeit nagybátyjától és apjától tanulta. Tudását 1951-től a párizsi zeneakadémián tökéletesítette, alig múlt 20 éves, amikor a zeneakadémia első trombitása lett.

Szólista karrierje 1963-ban kezdődött, olyan nagy karmesterekkel játszott, mint Jean-Francois Paillard és Herbert Von Karajan. A nyolcvanas években a francia televíziók sztárja lett, hatalmas népszerűséget szerezve a barokk trombitára komponált művek újbóli felfedezésével. Új iskolát teremtett, s a trombitát a legnépszerűbb szólóhangszerek közé emelte.

Pályafutása során több mint 130 művet írt át trombitára, 270 lemeze jelent meg, ezek közül tucatnyi lett arany- és platinalemez. Az elmúlt évtizedekben világszerte 2700 koncertet adott, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral több koncertkörúton is részt vett. Utolsó hangversenyét 2004-ben adta, azóta visszavonultan élt dél-franciaországi otthonában.

2012.02.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések