Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meghalt a trombitakirály

kategória: Öregedés

Életének 78. évében elhunyt Maurice André francia trombitaművész a délnyugat-franciaországi Bayonne-ban. 1933. május 21-én született Dél-Franciaországban, Rochebelle-ben. Gyermekkorában vájárként dolgozott egy szénbányában. A trombitajáték alapelemeit nagybátyjától és apjától tanulta. Tudását 1951-től a párizsi zeneakadémián tökéletesítette, alig múlt 20 éves, amikor a zeneakadémia első trombitása lett.

Szólista karrierje 1963-ban kezdődött, olyan nagy karmesterekkel játszott, mint Jean-Francois Paillard és Herbert Von Karajan. A nyolcvanas években a francia televíziók sztárja lett, hatalmas népszerűséget szerezve a barokk trombitára komponált művek újbóli felfedezésével. Új iskolát teremtett, s a trombitát a legnépszerűbb szólóhangszerek közé emelte.

Pályafutása során több mint 130 művet írt át trombitára, 270 lemeze jelent meg, ezek közül tucatnyi lett arany- és platinalemez. Az elmúlt évtizedekben világszerte 2700 koncertet adott, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral több koncertkörúton is részt vett. Utolsó hangversenyét 2004-ben adta, azóta visszavonultan élt dél-franciaországi otthonában.

2012.02.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések