Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meghalt a sziámi ikerpár egyik fele!

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Várandósság

Elhunyt egy egyhetes sziámi iker, miután egy kockázatos műtéttel elválasztották lánytestvérétől - jelentette be szerdán egy londoni kórház.

Az ikerpár kisebbik tagja, Hope Williams azután halt meg, hogy szétválasztották testvérétől, Faith-től, akinek 50 százalék esélye van a túlélésre, közölte a Great Ormond Streeti Kórház. Hope tüdeje nem bírta a megterhelést. Agostino Pierro professzor, a sebészeti ­team vezetője szerint Faith állapota "stabil". A szülők "feldúltak a másik lányuk elvesztése miatt", tette hozzá a professzor.

A lányok édesanyja, a 18 éves Laura Williams a legfiatalabb anya Nagy-Britanniában, akinek valaha sziámi ikrei születtek. A kislányok múlt szerdán jöttek a világra császármetszéssel. Az ikerpár a szegycsonttól a köldökig volt összenőve. Közös volt a vérkeringésük, de mindegyiküknek megvoltak a saját belső szervei, habár a májuk és a beleik össze voltak nőve. Az orvosok várni szerettek volna a szétválasztó műtéttel, amíg a kicsik nagyobbak és erősebbek nem lesznek, ám Pierro szerint azonnali műtétre volt szükség, mivel az ikrek állapota romlott.

"Sürgős műtét volt, mivel elzáródás lépett fel a közös bélszakaszban, amelyet csak műtéttel lehetett megoldani" - magyarázta Pierro. "Technikailag rendben zajlott a műtét, a kihívások ellenére minden a terv szerint zajlott."

Több, mint 20 fős személyzet vett részt a 11 órás műtétben, amelyet kedd este 7 órakor fejeztek be, a szétválasztást követően külön-külön műtőbe vitték az ikreket. "Azonban sajnálatos módon a szétválasztást követően Hope baba tüdeje túl fejletlennek bizonyult ahhoz, hogy lélegezni tudjon vele és a kislány tegnap éjjel a szülei jelenlétében hunyt el. Nagyon megrázta őket kislányuk halála. Öszinte részvéttel osztozunk fájdalmukban."

"Faith baba állapota a szétválasztás után stabil. Légzéstámogatásra szorul ugyan, ám fokozatosan javul. Azonban még csak kevéssel vagyunk a műtét után és felléphetnek komplikációk" - mondta Pierro, aki Faith túlélését 50 százalékra tette.
"Ha minden jól megy, további műtétre lesz szükség a kicsi hasának zárásához, de még nem tudom megmondani, mikor lesz az a műtét."

Születésükkor az ikrek súlya együttesen 4760 gramm volt. Sziámi ikrek akkor jönnek létre, amikor a petesejt elégtelenül osztódik megtermékenyítés után. Általában 25 és 40 év közötti anyai életkorban fordul elő. A túlélés 5 és 25 százalék között mozog. Laura Williamsnek és férjének, a 28 éves Alednek már van egy kislányuk, a 18 hónapos Carly, és az orvosok azt tanácsolták nekik, hogy vetessék el a magzatokat.

A közép-nyugat angliai Shrewsburyből származó tinédzser anyuka a szülést követően a következőket mondta a Mail on Sunday újságnak: "Miután magamhoz tértem a műtét után, áttoltak hozzájuk, hogy láthassam őket. Mindketten buborékokat fújtak a nyálukkal. Olyan gyönyörűek voltak, le sem tudtam róluk venni a szemem. Tudtuk, hogy a sziámi ikrek nagyon ritkán élik túl az első 24 órát, így amikor láttuk, hogy az egyik kislány kisebb, mint a másik, elneveztük őt Hope-nak (Remény), míg a nagyobbikat Faith-nek (Hűség, Hit)."

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.12.05 16:04:14

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések