Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meggyógyulhatsz - üzenet feltételes módban

kategória: Daganatos betegségek

Meggyógyulhatsz - ezt a nevet választotta az a betegekből és gyógyultakból verbuválódott egyesület, amely 2006-ban alakult, főként a Szent László Kórház onkológiai részlegén kezelt vastag- és végbélrákos páciensekből. A szervezet elnöke Dobolyi Lászlóné. Egészségesen vállalta a nem mindennapi feladatot. "Annak idején a férjem alapította a Meggyógyulhatsz Egyesületet, de sajnos a későn felismert rosszindulatú kór legyőzte, minden orvosi gondoskodás ellenére. A család is megszenvedte ezt a küzdelmet, és úgy gondoltuk a lányommal együtt, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. Férjem távozása nem tehet pontot egy fontos folyamat végére, az embereknek szükségük van a segítségre" - mondta.

Az Egyesület létrehozásának gondolata Bodoky Györgytől, a kórház onkológiai osztályának vezető professzorától származik, aki jól ismerte betegként az alapító elnököt, és igen lényegesnek tartotta, hogy ennek a betegcsoportnak legyen önsegítő magja. A "miérteket" kutatva egybehangzó választ ad a professzor és az elnökasszony is: egy könnyen diagnosztizálható, korai stádiumban száz százalékig gyógyítható kórról van szó, amely ennek ellenére egyre nagyobb számban szedi áldozatait. Bodoky professzor naponta szembesül sikerekkel és súlyos tragédiákkal, szerinte a "meggyógyulhatsz" biztatás reális, habár a megelőzés lenne leginkább kívánatos.


A vastag- és végbélrák az egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő rosszindulatú daganatos kór, minden huszadik ember ebben a betegségben hal meg, évente 7-8 ezer új betegről szereznek tudomást az orvosok. A halál oka hetven százalékban a kór késői felismerése, holott korai szakaszban az esetek nagy részében sikeresen gyógyítható. Ötvenéves kor felett ugrásszerűen megnő a megbetegedések száma, tehát lényegében mindenki veszélyeztetett ebben a korosztályban. A betegség mindkét nemet érinti. Pontos okát nem ismerik még, de a helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a túl zsíros, kalóriadús ételek fogyasztása, a mértéktelen dohányzás és alkoholizálás mindenképpen közrejátszik kialakulásában, csakúgy, mint az öröklött, családi halmozódás.

"Mi azért tartjuk fontosnak a folyamatos felvilágosítást, hogy minél többen megértsék: az életükről van szó - magyarázta Dobolyi Lászlóné. - Szövetségünk csatlakozott az Európai Bélrákos Szövetséghez, így első kézből kapjuk az információkat az új gyógyszerekről, kutatási eredményekről, modern terápiákról. Időről időre kampányokat is kezdeményezünk, hogy tudatosítsuk mindenkiben a szűrés fontosságát."Animáció: HáziPatika.com

2011.09.10 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések