Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megfejtik a téli depresszió okát!

kategória: Depresszió, Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia

Pozitron emissziós tomográffal (PET) vizsgáltak különböző évszakokban egészséges férfiakat és nőket, hogy kiderítsék az évszakok jelentőségét a hangulatváltozásra.

A mérsékelt éghajlati övön élőknél gyakran megfigyelhető, hogy napsütésesebb napokon energikusnak, a sötét téli időszakban pedig enerváltnak érzik magukat. Ez valószínűleg az agyban lévő szerotonin mennyiségének változásához köthető. A szerotonin többek között a párzás, az étkezés, az energia-eloszlás és az alvás folyamataiért felelős. A szerotonin transzoporter, a fehérje, amely megköti a szerotonint, kulcsfontosságú szerepet játszik a szerotonin jelzés intenzitásának és terjedésének szabályozásában.

Dr. Nicole Praschak-Rieder, Dr. Mattheus Willeit és kollégáik összesen 88, átlagosan 33 éves egészséges férfit és nőt vizsgáltak meg 1999 és 2003 között. A résztvevőket mind pozitron emissziós tomográffal (PET) vizsgálták, hogy megmérhessék a szerotonin transzporter kötés lehetséges értékét. Minél nagyobb ez az érték, annál kevesebb szerotonin kering az agyban. A résztvevőket ezek után csoportokba osztották, ahhoz képest, hogy a vizsgálatok az év melyik szakában-tavasz, nyár, ősz, tél-zajlottak.

"A vizsgálatok eredményei szerint a szerotonin transzporter lehetséges értékei jelentősen magasabbak voltak az ősszel és télen vizsgált résztvevők esetében, mint a nyáron és tavasszal vizsgált egyéneknél -írják a kutatók - Ez azt jelenti, hogy a téli időszakokban tapasztalható kedvtelenség és rossz hangulat okai az agyban keresendők elsősorban."

A tudósok remélik, hogy a mostani felfedezések segíthetnek megérteni a depresszív epizódok szezonális visszatéréseit, és az évszakhoz köthető affektív zavarokat.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.04 09:42:12

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Téli ízek, illatok

Egy csendes estén a hóesést nézni a meleg szobából, egy pohár forralt borral a kézben... Nincs is ennél kellemesebb program a hideg időben.

tovább


Szponzorált hirdetések