Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megfejtették az izomerő titkát

kategória: Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek

Kiderítették a hatalmas izmok mögött rejlő erő valódi eredetét és működését amerikai tudósok. A felfedezés nemcsak a testépítőknek, hanem a kardiológusoknak is hasznára lehet. A dudorodó bicepszek ereje nem a hosszú izomnyalábokból, hanem a sejtek hálós elrendezéséből származik. Az izom hajlításakor a szálak legyezőszerűen szétterülnek egy hálószerkezetben - idézi a BBC hírszolgálata a Washingtoni Egyetem kutatóinak a Proceedings B című szaklapban megjelent tanulmányát. Ez a mintázat több irányban fejt ki erőt, nemcsak az izomköteg mentén le- és fölfelé. A kutatók úgy vélik, a bicepszen túl az emberi test többi izma és a szívizom is így működik. "Az izomerő létrejöttének ez az oldala évtizedeken át elkerülte a kutatók figyelmét, most viszont az izmok normális és kóros működése megértésében nyújthat segítséget" - közölte Thomas Daniel, a kutatócsoport egyik tagja.

Az izomműködés ismert alapjai nem változtak: miozinszálak húzzák az aktinszálakat, hogy megrövidítsék, azaz összehúzzák az izmot. Ám a miozin nem egy irányban húzódik, ahogy korábban vélték, hanem különböző szögekben, s így sugárirányban fejti ki az erőt.

A hír nemcsak a testépítők számára lehet fontos, akik a legtöbbet kívánják kihozni izmaikból, hanem a szívproblémákat kezelő orvosoknak is hasznára válhat. "A szív izmai a szívkamrákat ölelik körül, ha az orvosok számításba vehetik az izom-összehúzódás során több irányban képződő erőt, sokkal pontosabban lehet kutatni a vért kibocsátó nyomást. Kardiológiai betegségeknél talán eltérően működnek a sugárirányú és a hosszanti erők, s az új, részletes modell lehetővé teszi, hogy már a molekulák szintjén is tanulmányozhassuk ezt" - bizakodik Michael Regnier, a tanulmány másik szerzője.

2013.07.14 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések