Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megfázásra nem érdemes cinket szedni

kategória: Nátha-influenza

Influenzaszezon táján világszerte sokan szednek a megfázásos panaszok enyhítésére mindenféle reklámozott gyógyszert, így cinket is. Kanadai kutatók áttekintették azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek a meghűlés gyógyulásának időtartamát mérték cinket tartalmazó gyógyszerek szedése esetén, illetve a nélkül. Michelle Science és munkatársai összeszedték a világ orvosi szakirodalmából azt a 17 dolgozatot, amelyek megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok voltak. Ezek véletlenszerű kiválasztással történtek, 2121 megfázásos beteg megfigyelésével. A páciensek életkora egy évtől 65 esztendeig terjedt, és a kutatók azt mérték, hány napig voltak a megfázásnak tünetei.


Voltak megfigyelések arról, hogy cink adása csökkenti a megfázás tüneteit. Ezért számos gyógyszercég állt elő különféle, cinket tartalmazó tablettával, kanalas orvossággal. De az eddigi közlemények a szakembereket nem győzték meg.

A kanadai munkacsoport leszögezte, hogy igen nehéz volt a vizsgálatok különböző módszerei alapján egységes véleményt kialakítani. A gyerekek csoportjában semmiféle mérhető különbség nem volt a cinkkel kezelt, illetve ilyen készítményt nem szedő betegek tüneteinek időtartama között. A felnőtteknél a cink két-három nappal lerövidítette ugyan a meghűlés időtartamát, de más kellemetlenségek jelentek meg. A cink bevétele gyakran mellékhatásokkal járt: kellemetlen ízérzést vagy hányingert okozott. Az orvosok szerint mérlegelni kell, hogy érdemes-e a kicsit rövidebb ideig tartó nátha és köhögés reményében megkockáztatni a kellemetlen mellékhatásokat.

A tanulmányt a Kanadai Orvosszövetség hetilapja közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések