Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megfázásra nem érdemes cinket szedni

kategória: Nátha-influenza

Influenzaszezon táján világszerte sokan szednek a megfázásos panaszok enyhítésére mindenféle reklámozott gyógyszert, így cinket is. Kanadai kutatók áttekintették azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek a meghűlés gyógyulásának időtartamát mérték cinket tartalmazó gyógyszerek szedése esetén, illetve a nélkül. Michelle Science és munkatársai összeszedték a világ orvosi szakirodalmából azt a 17 dolgozatot, amelyek megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok voltak. Ezek véletlenszerű kiválasztással történtek, 2121 megfázásos beteg megfigyelésével. A páciensek életkora egy évtől 65 esztendeig terjedt, és a kutatók azt mérték, hány napig voltak a megfázásnak tünetei.


Voltak megfigyelések arról, hogy cink adása csökkenti a megfázás tüneteit. Ezért számos gyógyszercég állt elő különféle, cinket tartalmazó tablettával, kanalas orvossággal. De az eddigi közlemények a szakembereket nem győzték meg.

A kanadai munkacsoport leszögezte, hogy igen nehéz volt a vizsgálatok különböző módszerei alapján egységes véleményt kialakítani. A gyerekek csoportjában semmiféle mérhető különbség nem volt a cinkkel kezelt, illetve ilyen készítményt nem szedő betegek tüneteinek időtartama között. A felnőtteknél a cink két-három nappal lerövidítette ugyan a meghűlés időtartamát, de más kellemetlenségek jelentek meg. A cink bevétele gyakran mellékhatásokkal járt: kellemetlen ízérzést vagy hányingert okozott. Az orvosok szerint mérlegelni kell, hogy érdemes-e a kicsit rövidebb ideig tartó nátha és köhögés reményében megkockáztatni a kellemetlen mellékhatásokat.

A tanulmányt a Kanadai Orvosszövetség hetilapja közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.23 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések