Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megeszi-e a kutya a munkahelyi stresszt?

kategória: Pszichológia, Stressz

Csökkentheti a dolgozók stressz-szintjét, ha beviszik a kutyájukat a munkahelyre - derült ki egy amerikai tanulmányból. Számos gyakorlati nehézséggel kell ugyan szembenézni emiatt, de egy amerikai cégnél elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy az állat jelenléte növeli az emberek munkahelyi elégedettségét.

A Virginiai Commonwealth Egyetem 75 ember figyelt meg egy iparvállalatnál: az egy hétig tartó vizsgálat idején mindennap 20-30 embernek engedték meg, hogy kutyáját magával hozza a munkába. A kutatók nyálmintákat vettek a munkanap folyamán, mérve a stresszhormonok szintjét, és összehasonlították a kutyás és nem kutyás dolgozókét, valamint azokét, akiknek van kutyájuk, mégsem vihették be a munkahelyre.

Reggel semmilyen különbség nem mutatkozott a három csoport között, ám a nap folyamán csökkent a stressz-szint azoknál, akiknél ott volt a kutyájuk, és növekedett a másik két csoport tagjainál. Azt is kimutatták a szakemberek, hogy a kutya jelenléte növelte a munkahelyi morált - olvasható az International Journal of Workplace Health Management munka-egészségtani szaklapban.

Jelentős volt a különbség a stresszhormonszintben azokon a napokon, amikor a kutyák jelen voltak, illetve amikor nem. Az alkalmazottak általánosságban elégedettebbek voltak munkájukkal, mint az ipari átlag - mondta Randolph Baker, a tanulmány szerzője.

2012.04.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések