Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megéri idejében koleszterincsökkentőt szedni

kategória: Koleszterin

Hússzorosára növekedett a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésére alkalmas sztatin gyógyszercsoport forgalma harminc év alatt. Ez a kezelési mód az utóbbi évek egyik legfontosabb eredménye.

A sztatin készítményeket évtizedekkel ezelőtt fedezték föl. Hatékonyan csökkentik a "rossz" LDL-koleszterint. Világszerte nagy vizsgálatok bizonyították, hogy ez a kezelés jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálozást. Mind az infarktus, mind az agyi katasztrófák gyakorisága mérhetően kisebb lett a sztatinok rendszeres szedése esetén. Sztatinok adásával az infarktus gyakoriság csaknem felére csökkenthető, ezért nagy hiba volna a gyógyszerkiadásokat a sztatinok esetében mérsékelni - mondta Robert Boyle professzor, az angol kardiológia legtekintélyesebb alakja.

Az Archives of Internal Medicine szaklap szerint az angol társadalombiztosítás számításai alapján minden negyedik 40 évesnél idősebb állampolgár részesül sztatinkezelésben. Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy szűrővizsgálatot indítanak el a 40-74 év közötti emberek körében, mert a szakemberek számítása szerint ez 15 millió brit életét mentheti meg. Boyle professzor hangsúlyozza, hogy a sztatinok nem drága gyógyszerek: a betegségek megelőzése ezzel a kezeléssel nem csak emberi életeket tekintve jelent milliókat, hanem megtakarításban is.

2011.07.11 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések