Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A csontnak is jó a C-vitamin

kategória: Csontritkulás

A C-vitamin aktívan véd az idősebb nőket és férfiakat sújtó csontritkulás ellen. Ezt most első alkalommal bizonyította a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem a PLoS ONE internetes kiadásában publikált állatkísérletével. "Az orvostudományban egy ideje már tudják, hogy a C-vitamin alacsony szintje skorbutot és törékeny csontokat okozhat, a magasabb C-vitaminszint pedig magasabb csonttömegértékkel áll összefüggésben az embernél - számolt be a kutatás vezetője, Mone Zaidi. - Kutatásunk most azt mutatta, hogy a nagy dózisú C-vitamin szájon át beadva az egereknél aktívan serkenti a csontképződést, és ezáltal védi a csontvázat. Ezt a hatást azzal éri el, hogy a csontképző sejteket érett csontsejtekké való differenciálódásra készteti."

A kutatók olyan egerek csoportjaival dolgoztak, amelyek petefészkét eltávolították. Ez az eljárás közismerten csökkenti a csontsűrűséget. Ezeket az állatokat aztán olyan kontroll egerekkel hasonlították össze, amelyeket álműtétnek vetettek alá: érintetlen maradt a petefészkük. A petefészek-eltávolításon átesett egereket két csoportra osztották, és az egyik tagjai nyolc hétig nagy dózisú C-vitamint kaptak. Amikor a kutatás végén megmérték a csont ásványianyag-sűrűségét, kiderült, hogy a petefészek nélküli, C-vitamint nem kapott egerek csontjának ásványi sűrűsége sokkal alacsonyabb volt, mint a kontrollállatoké, míg a petefészek-eltávolításon átesett, de C-vitamin kezelésben részesült egerek csontjának ásványianyag-sűrűsége körülbelül ugyanolyan értékű volt, mint a kontrollé. Ez arra utal, hogy a C-vitamin megakadályozta a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenését ebben a csoportban.

Dr. Zaidi szerint, ha a további kutatások megerősítik, hogy az étrendi vitaminkiegészítők emberekben segítenek megelőzni a csontritkulást, a felfedezés komoly előnnyel járhat a fejlődő országokban, ahol a csontritkulás magas előfordulása ellenére alig hozzáférhetők, illetve drágák a standard gyógyszerek.

2012.10.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések