Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A csontnak is jó a C-vitamin

kategória: Csontritkulás

A C-vitamin aktívan véd az idősebb nőket és férfiakat sújtó csontritkulás ellen. Ezt most első alkalommal bizonyította a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem a PLoS ONE internetes kiadásában publikált állatkísérletével. "Az orvostudományban egy ideje már tudják, hogy a C-vitamin alacsony szintje skorbutot és törékeny csontokat okozhat, a magasabb C-vitaminszint pedig magasabb csonttömegértékkel áll összefüggésben az embernél - számolt be a kutatás vezetője, Mone Zaidi. - Kutatásunk most azt mutatta, hogy a nagy dózisú C-vitamin szájon át beadva az egereknél aktívan serkenti a csontképződést, és ezáltal védi a csontvázat. Ezt a hatást azzal éri el, hogy a csontképző sejteket érett csontsejtekké való differenciálódásra készteti."

A kutatók olyan egerek csoportjaival dolgoztak, amelyek petefészkét eltávolították. Ez az eljárás közismerten csökkenti a csontsűrűséget. Ezeket az állatokat aztán olyan kontroll egerekkel hasonlították össze, amelyeket álműtétnek vetettek alá: érintetlen maradt a petefészkük. A petefészek-eltávolításon átesett egereket két csoportra osztották, és az egyik tagjai nyolc hétig nagy dózisú C-vitamint kaptak. Amikor a kutatás végén megmérték a csont ásványianyag-sűrűségét, kiderült, hogy a petefészek nélküli, C-vitamint nem kapott egerek csontjának ásványi sűrűsége sokkal alacsonyabb volt, mint a kontrollállatoké, míg a petefészek-eltávolításon átesett, de C-vitamin kezelésben részesült egerek csontjának ásványianyag-sűrűsége körülbelül ugyanolyan értékű volt, mint a kontrollé. Ez arra utal, hogy a C-vitamin megakadályozta a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenését ebben a csoportban.

Dr. Zaidi szerint, ha a további kutatások megerősítik, hogy az étrendi vitaminkiegészítők emberekben segítenek megelőzni a csontritkulást, a felfedezés komoly előnnyel járhat a fejlődő országokban, ahol a csontritkulás magas előfordulása ellenére alig hozzáférhetők, illetve drágák a standard gyógyszerek.

2012.10.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csökkent munkaképesség - Leszázalékolás

Milyen formában dolgozhat tovább, vagy milyen pénzbeli ellátásra tarthat igényt az a dolgozó, akinek egészségi állapota betegség vagy baleset következtében annyira leromlik, hogy munkakörének feladatait többé nem tudja ellátni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések