Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megelőzhető a szív- és érrendszeri halálozások ötöde egy új terápiával

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Koleszterin, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Minden ötödik szív- és érrendszeri esemény, tehát például infarktus, szélütés bekövetkezését megelőzheti egy prevencióként adott vérnyomáscsökkentő gyógyszer,

amelyet akár normális vérnyomású emberek is szedhetnek, ha egyébként magas kockázatuk van kardiovaszkuláris betegségekre - jelentették be a nemzetközi kutatást ismertető budapesti szimpóziumon.

- A készítmény alkalmas lesz arra, hogy normális vérnyomású, de a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magas kockázatú emberek megelőző célzattal is szedjék, mivel mellékhatása gyakorlatilag nincs, ugyanakkor több szervet védenek a károsodástól. Amennyiben a gyártó törzskönyvezteti a terméket prevencióra, akkor az orvosok felírhatják a Magyarországon is kapható készítményt megelőzési szándékkal - válaszolta a HáziPatika.com kérdésére dr. Farsang Csaba, a a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke.

A nemzetközi kutatásban 5 éven keresztül 25.620 személyt vizsgáltak, akiknek magas kockázata volt szív- és érrendszeri betegségekre. A betegek között volt magas a vérnyomású és normál vérnyomású is.
- A vizsgálat mintegy 40 ország 700 vizsgálati centrumában folyt. Magyarországon 600 beteg vett benne részt - ismertette a hazai vizsgálatot vezető dr. Keltai Mátyás, az Országos Kardiológiai Intézet professzora.

Azon felül, hogy a hatóanyag szedésével minden ötödik szív- és érrendszeri katasztrófa megelőzhető, még egy fontos dolog derült ki: a tanulmányozott terápiának gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai, így a betegek jól sokkal együttműködőbben a kezelés során, a gyógyszer szedése nem esik nehezükre. Ez azért fontos, mert az eddigi készítmények nagy része a köhögést, vizesedést okozott a betegek 15-20 százalékának, ezért a kezeltek egy része leállt a terápiával.

Világszerte a legtöbb ember halálát (évente 17 és fél millióét) szív- és érrendszeri betegségek és azok szövődményei okozzák. Ezeknek a betegségeknek a kialakulásában pedig általában meghatározó szerepet játszik a magas vérnyomás.

- A most vizsgált hatóanyag segítségével elérhető, hogy minden betegnek csökken a vérnyomása, ezzel együtt több szervrendszert is véd a károsodástól, jó hatással van például a vesék ereire is, tehát vesebetegeknek, vagy erre hajlamosaknak is nagy segítség lehet a készítmény - mondta dr. Ábrahám György, egyetemi docens.

Magyarországon a helyzet rosszabb, mint az Európai Unió legtöbb országában: a szív- és érrendszeri halálozás körülbelül 45 százalékkal nagyobb, mint az EU átlaga.

Ez azt jelenti, hogy kardiovaszkuláris betegség következtében minden nyolcadik percben elveszítünk egy magyar állampolgárt.
Hazánkban a szív- és érrendszeri halálozás majdnem 45 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió tagországának átlaga.

2008.04.21 15:29:41

forrás: HáziPatika.com/Kéky KiraSzponzorált hirdetések