Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tévhit, hogy nem az egész agyat dolgoztatjuk

kategória: Hitek, tévhitek, Neurológia, Pszichológia

Sokan sokszor hallottuk tanárainktól vagy szüleinktől: "Bármit meg tudnál tanulni, ha akarnád! Csak az agyad tíz százalékát használod!" Nem volt igazuk. Eric Chudler, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint, ha ez így lenne, alig-alig élnénk. "Amikor bármilyen képalkotó eljárással vizsgálják az agyat, sosem látható olyan rész, mely ne dolgozna éppen" - magyarázta. Larry Squire, a San Diego-i Veterán Kórház és a Kaliforniai Egyetem munkatársa rámutatott, hogy "bárhol is sérül meg az agyunk, az mindig valamilyen következménnyel jár". A sérült agyból indulhattak ki az ehhez hasonló mítoszok.

A múlt század első felében az idegtudományok egyik úttörője, Karl Lashley rágcsálókon kísérletezett. Eltávolította az agyuk bizonyos részeit, hogy meglássa, mi történik. Korábban betanította őket különféle útvesztőkben való tájékozódásra. Az agy bizonyos részeinek hiányában is előfordult, hogy sikerrel teljesítették a feladatot, ebből jutottak el valahogy odáig, hogy az emberek nem használják ki a teljes agyi kapacitásukat. Az emberi képességekkel kapcsolatos, hatvanas évekbeli mozgalmak olyanokról számoltak be, hogy például a kanálhajlítás trükkje és más mutatványok mindannyiunk agyában ott szunnyadnak, és nincs más teendőnk, mint aktiválni azokat. 

"Ez gyakori jelenség. Kiragadnak valamit a pszichológia tudományából, és hogy konkretizálják a jelenséget, bevonják a biológiai mechanizmusokat a magyarázatba - mondta el Larry Squire. - Igaz, hogy mindannyian képesek lennénk többre is, van lehetőségünk a fejlődésre gyakorlás és tanulás révén, de ennek semmi köze ahhoz, hogy csak az agyunk tíz százalékát használjuk."

Eric Chudler szerint az agy nem olyan, mint egy számítógépes meghajtó, meghatározott kapacitással. Dinamikus hálózat található benne, ahol az új ingerek hatására új kapcsolatok jönnek létre, illetve használat hiányában eltűnnek. Ezek közül a legtöbb folyamatosan használatban van, de nem a gondolkodás miatt, hanem a rendszert működtetik. "Ezért olyan energiaigényes szerv az agy. A vérmennyiség 20 százalékára szüksége van - fejtette ki a kutató. - Ha tényleg csak a tíz százalékát használnánk, nem kerülne ennyibe a fenntartása. Egyébként is, miért nőtt volna ekkorára az evolúció során, ha ilyen nagy hányada állna működés nélkül?"

2012.05.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések