Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megdöbbentő! Gyakran követnek el végzetes orvosi műhibát újonc orvosok!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Vészhelyzetek, katasztrófák

Egy szerdán közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy a betegek szempontjából nagyobb felelősséget felvállaló zöldfülű orvosok miatt minden évben megugrik a végzetes orvosi műhibák száma az Egyesült Államokban.

A tapasztalatlanság és a műhibák közötti összefüggést feltételezve a kutatók közel negyedmillió olyan halotti bizonyítványt vizsgáltak felül 1979 és 2006 között, amelyeken az elsődleges halálokként "végzetes orvosi műhibát" tüntettek fel.

Kiderült, hogy az oktatókórházakkal rendelkező megyékben az ilyen ellátási hibákból (rossz gyógyszer alkalmazása, véletlen túladagolás, nem megfelelő gyógyszer alkalmazása műtét során) eredő halálesetek száma minden júliusban 10 százalékkal a várható szint fölé ugrott. Július az a hónap, amikor fiatal orvosok ezrei kezdik meg rezidensképzésüket - áll a Journal of General Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.

A halálozás éves tetőpontja az év más szakaszaiban nem volt megfigyelhető, illetve olyan megyékben sem tapasztalták, ahol nem működnek oktatókórházak, amelyek a gyakornokok képzését végzik. Ezen kívül nem figyeltek meg hasonló összefüggést az egyéb halálokokat, illetve a kórházon kívüli haláleseteket illetően.

"Eredményeink újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy újra kell értékelni az új rezidensekre bízott felelősséget, és fokozni kell a felügyeletüket" - foglalta össze David Phillips és Gwendolyn Barker, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói. "E változtatások kivitelezésével egyaránt csökkenthetjük a halálos és a nem halálos orvosi műhibákat, valamint a járulékos költségeket."

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.06.06 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések