Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megcsonkítják magukat a lányok, tárgyakat dugdosnak a sebbe!

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Újabb kutatások szerint az öncsonkítás egy különös fajtája-amelynek során a betegek tárgyakat helyeznek el a saját maguk által okozott sebeikben-egyre gyakoribb a tinédzserek, különösen a fiatal lányok körében.

Egy, az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén ismertetett kutatás szerint ultrahanggal, és más minimálisan invazív vizsgálatokkal könnyen észlelhetők a sebekben található tárgyak, így eltávolításuk is egyszerűbb. Az öncsonkításnak ezt a különös válfaját a betegek általában öngyilkossági szándék nélkül végzik. A tárgyakat saját bőrük átszúrására használják, vagy a sebek ejtése után helyezik el őket a sebben.

A kutatás során az orvosok ultrahang és fluoroszkóp segítségével diagnosztizálták a betegeket. Az eltávolított tárgyak között akadtak tűk, gemkapcsok, üveg- és fadarabok, de ceruzabél, zsírkréták és apró kövek is.

"A betegség legegyszerűbben radiológiai vizsgálatok segítségével diagnosztizálható, így a betegség már korai szakaszában kezelhetővé válik. A diagnózis után a legfontosabb a tárgyak eltávolítása, majd a pszichológiai kezelés megkezdése" - nyilatkozta William E. Shiels, a kutatás vezetője.

2008.12.12 09:40:12

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések