Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megállítható a máj öregedése

kategória: Gyógyszerészet, Öregedés

Egy vasárnap közzétett úttörő tanulmányból kiderült, hogy kutatóknak sikerült gátolni az egerek májának öregedési folyamatát azáltal, hogy leállították a szerv sejtjeiben a káros fehérjék felgyülemlését.

Ez az első alkalom, hogy az életkorral összefüggő, fehérjefelgyülemlés okozta leromlást sikerült megállítani egy élő állat egész szervében. A tanulmány eredményei lehetővé tehetik a késői életszakaszban gyakran fellépő életveszélyes májbetegségek kezelésének kifejlesztését. A felfedezés még egy, az élettartam meghosszabbítását célzó készítmény kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A kísérletek során a 22-26 hónapos (emberi életkorban ez 80 évesnek felel meg), genetikailag módosított egerek mája ugyanolyan hatékonyan tisztította a vért, mint a negyedannyi idős egereké. Ezzel szemben a kontroll csoport normál egereinek mája romlani kezdett.

A sejtekben felfedezett tisztító mechanizmus helyreállításának előnyei jóval túlmutatnak egyetlen testszerven - nyilatkozta Ana Maria Cuervo, a tanulmány egyik vezető szerzője, a New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatója. "Kutatási eredményeink különösen relevánsak az olyan neurodegeneratív betegségek szempontjából, mint a Parkison-kór és az Alzheimer-kór. E betegségek közül sokat a "rosszul viselkedő" vagy sérült fehérjék okozzák, melyek felgyűlnek a neuronokban. A fehérje tisztítás ilyen jellegű leromlásának megakadályozásával hosszú ideig tünetmentessé tehetjük ezeket az embereket."

Ha a szervezet a sejteken belül lévő sejthulladék eltávolításának képességét több szövetben is javítani lehetne, az élettartamot is meg lehetne hosszabbítani.

A tanulmány jelentős előrelépést tett az öregedés-kutatás területén tapasztalható éles vita megoldása felé. A brit Nature Medicine online folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy a sérült fehérjék eltávolítására való képesség hiánya a biológiai végjátékra jellemző csökkent funkciók oka, nem pedig következménye. Cuervo kísérletei legalább egy módszert is megmutat, amellyel ezeket a funkciókat helyre lehet állítani.

Az egészséges szervezetekben a sejten belüli felügyeleti rendszer, az úgynevezett chaperon-mediált autofágia (CMA) behatárolja, megemészti és elpusztítja a sérült proteineket. A specializált molekulák, a chaperonok, elszállítják a káros anyagot a sejten belül a membránnal határolt enzimhólyagocskákhoz, az úgynevezett lizoszómákhoz. Amint a szállítmányt "dokkolták", a receptor molekula átviszi a fehérjét a hólyagocskába, ahol gyorsan megemésztődik.

Az életkor előrehaladtával ezek a receptorok egyre rosszabbul működnek, melynek következtében hibás fehérjék gyűlnek fel, melyek - a májban - összefüggésbe hozhatók az inzulin-rezisztenciával valamint a cukor, a zsírok vagy az alkohol feldolgozásának képtelenségével.

A sejt tisztító mechanizmusának ugyanez a leromlása a máj képességét is csökkentheti arra, hogy a gyógyszerek mérgező felgyülemlését eltávolítsa, ami késői életkorban a sok gyógyszer szedése következtében gyakran előfordul.

A genetikailag módosított egerekben Cuervo azzal ellensúlyozta a receptorok vesztését az állatokban, hogy extra másolatokat juttatott be. "Ez elegendő volt ahhoz, hogy tisztán tartsa a májat, és bebizonyította, hogy ha tisztán tartjuk a sejtjeinket, jobban működnek".

A génmanipuláció emberek esetében nem járható út. Cuervo azonban azt állítja, eredményei valószínűleg olyan kutatásokat fog megindítani, melyek a kísérlet eredményeit utánzó gyógyszerek kifejlesztésére irányulnak, és a hatást másfajta szövetekre is kiterjesztik.

"Most, hogy már tudjuk, a hiba helyreállítása elég a rendszer "fiatalságának" visszaállításához, elkezdjük vizsgálni a vegyületeket. Az általunk tapasztalt hihetetlen előrelépés tükrében úgy vélem, más rendszerek helyreállítása hasonló hatással fog járni."

Az is lehetséges, hogy ugyanez a fajta "sejttisztítás" az étrend segítségével is elérhető. A kutatók az elmúlt évtizedben kimutatták, hogy a korlátozott kalóriabevitel az állatokban, köztük az emlősökben is, jelentős mértékben növeli az élettartamot.

Egyelőre még nem publikált kutatásában Cuervo arra az eredményre jutott, hogy a kalóriakorlátozás megelőzi az öregedéssel összefüggő CMA-romlást. "Az ideális beavatkozás a jövőben szerintem a megfelelőbb étrend, nem pedig egy pirula lenne" - nyilatkozta a kutató.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.11 17:39:21

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A demencia kivizsgálása

A szellemi leépülés különböző fajtáit orvosi nyelven demenciának (elbutulásnak) nevezzük. Lássuk, miről is van szó, és hogyan történik kivizsgálása.

tovább


Szponzorált hirdetések