Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még mindig fontos a kézírás

kategória: Gondolta volna?

Bár egyre kevésbé van szükségünk napi ügyeink intézéséhez a kézírásra, a Kansas Állami Egyetem kutatásai szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne rá szükségünk. Az egyetem docense, Laurie Curtis szerint a kézírás ugyan nem annyira létfontosságú manapság, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt, a gyerekeknek mégis meg kell adnunk a lehetőséget, hogy napi szinten tanulják és gyakorolják ezt a fontos készséget.

"A kézírást régebben külön művészeti formának tekintették - emlékeztet Laurie Curtis. - A tanulók órák hosszat gyakoroltak, hogy írásuk szép és tiszta legyen. Nem hiszem, hogy manapság is erre lenne szükség, hiszen a számítógép billentyűzete sok helyzetben felváltotta a tollat, de rengeteg olyan helyzet van, ahol elengedhetetlen, hogy valakinek jó legyen a kézírása."

Ha valaki jó és gyakorlott kézíró, kevesebb kognitív energiát kell fordítania az írásra, többet törődhet a tartalommal és az információval. "A tiszta kézírás folyamatosságot jelent a kommunikációs folyamatokban, ez pedig nagyon fontos az új információk felfogásához" - állítja a kutató. Emellett segíti a finommotorikus képességek kialakulását is, ami könnyebbé teszi az olyan feladatok elvégzését, mint egy ing begombolása vagy egy cipzár felhúzása.

"A gyerekek az írás gyakorlása közben multiszenzorosan rögzítik a különbözők betűk alakját és nevét, így fejlesztik motoros memóriájukat, a gépelés azonban egyszerű ismétlődő mozgássor, nem segíti a motoros memória fejlődését" - tette hozzá Laurie Curtis. Nem mellesleg: a szép és olvasható kézírás segít javítani az iskolai teljesítményt is, ha a diákok külön osztályzatot kapnak a külalakra."

2011.08.17 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések