Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még meg sem született baba lábát mentették meg - fotóval

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Várandósság

Ausztrál sebészeknek sikerült megmenteniük egy még meg nem született csecsemő lábát azáltal, hogy édesanyját mindössze 22 hetes terhesen megműtötték. A kórház hétfőn bejelentette, hogy valószínűleg ez volt a legkorábbi ilyen jellegű méhen belüli műtét.

A képen a kislány látható megszületése után.

A kisbaba, Leah, ritka betegségben szenvedett, melynek során eltévedt szövetkötegek tekerednek a fejlődő magzat végtagjaira, jelen esetben mindkét lábára, elzárva annak vérellátását. Szülei úgy döntöttek, hogy belevágnak a műtétbe, miután az orvosok közölték, hogy a kislány növekedésével az anyaméhben a lábak amputációjára lehet szükség.

A melbourne-i Monash Egészségügyi Központ szóvivője elmondta, hogy a műtét vélhetőleg a világ legelső ilyen jellegű beavatkozása, mivel az orvosok az operációt általában a terhesség 28. hetéig próbálják eltolni, hogy növeljék a magzat túlélési esélyeit. "A helyzet súlyossága miatt úgy határoztak, hogy a legjobb azonnal megműteni" - nyilatkozta a szóvivő az AFP hírügynökségnek.

Az orvosok egy kétmilliméter átmérőjű tűt szúrtak az anya hasába, amely lehetővé tette, hogy lézer és elektromos áram alkalmazásával átmetszhessék a szövetköteget a magzat bal lába fölött. A jobb láb azonban súlyosan érintett volt, a rátekeredett szövetek egészen a csontig hatoltak, így Chris Kimber sebész úgy döntött, nem bántja a már így is puffadt lábat.

"A jobb láb olyan rossz állapotban volt, hogy nem akartam hozzá nyúlni" - nyilatkozta Kimber a The Age napilapnak. "Ez a láb már olyan közel volt az elhaláshoz, hogy közelebb már nem is lehetett volna. Egyetlen kis artéria látta el vérrel."

A tavalyi műtét idején Leah 15-20 centiméter hosszúságú volt. Mire édesanyja nyolc héttel később, januárban életet adott neki, 1,63 kilogramm súlyú lett. Születése után az orvosok műtétet hajtottak végre az elüszkösödött jobb láb megmentése érdekében, és most már biztosak abban, hogy a láb teljes funkcióval rendelkezik, és a gyermek képes lesz járni.

A csecsemő az úgynevezett amnion köteg-szindrómában szenvedett, melynek során a magzatburok finom hártyájából származó szövet rátekeredik a magzat végtagjaira. Körülbelül 15 000 terhességből egy esetében fordul elő.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.06.10 09:56:04

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább


Szponzorált hirdetések