Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meg lehet védeni a kemoterápia mellékhatásaitól a csontvelői őssejteket

kategória: Daganatos betegségek, Őssejt

Védőpajzzsal ellátott, génmódosított őssejteket használhatnak hamarosan arra, hogy megvédjék a daganatos betegek szervezetét a kemoterápia káros hatásaitól. Az amerikai klinikai próba kezdeti eredményei biztatóak. A kemoterápiás szerekkel megkísérlik elpusztítani a gyorsan osztódó rákos sejteket, ám ezek a vegyületek megtámadhatják az egészséges szöveteket, így a csontvelőt is. Teljesen új megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei, akik génmódosított őssejtekkel mentenék meg a kemoterápiával kezelt páciensek csontvelői sejtjeit.

Az emberi testben keringő vér alkotóelemei folyamatosan keletkeznek, a csontvelőben lévő vérképzőszervi őssejtekből alakulnak ki, és lépnek a véráramba. A csontvelőben lévő sejtek ugyanakkor igen érzékenyek a kemoterápiás szerek támadására. A kemoterápia következtében lecsökken a fehérvérsejtek termelődése, ami növeli a betegnél a fertőzések kockázatát, de kisebb lesz a vörösvértestek száma is, ami pedig fáradékonysághoz és nehézlégzéshez vezet. Mindkét mellékhatás veszélyes, ezért a kemoterápiás kezelést sokszor le kell állítani, fel kell függeszteni, vagy el kell halasztani, illetve a kemoterápiás szert kisebb dózisban kell adagolni. Ez viszont csökkenti a kezelés hatékonyságát.

Hans-Peter Kiem, a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője kutatócsoportjával három agydaganatos páciensnél próbálta ki új technikáját a csontvelő megvédésére. "Olyan ez, mintha egyszerre lőnénk a tumorsejtekre és a csontvelői sejtekre is, de utóbbiakat védőpajzzsal látnánk el, míg a ráksejteket védtelenül hagynánk" - foglalta össze a BBC hírportálján Jennifer Adair, a dolgozat egyik szerzője.

Az eljárás során először csontvelőt vettek a páciensektől, majd abból őssejteket nyertek ki. Ezekbe az őssejtekbe vírusvektor segítségével bejuttattak egy gént, amely megvédi a sejteket a kemoterápiás szer hatásától. A génmódosított őssejteket eztán infúzióval visszajuttatták a daganatos betegek vérkeringésébe.

Ennél a ráktípusnál 12 hónap az átlagos túlélési idő, de mind a három páciens tovább élt, egyikük még 34 hónap elteltével is életben van. Mindhárman jobban tolerálták a kemoterápiás kezelést a szokásosnál, mellékhatás pedig nem jelentkezett közben. A kutatás következő lépése az lesz, hogy nagyobb betegszámon, és másféle kemoterápiás szerrel kezelt egyéb ráktípuson is kipróbálják az új módszert.

2012.05.14 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések