Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meg lehet Önt zavarni?

kategória: Neurológia, Öregedés, Stressz

Ahogyan öregszünk, egyre nehezebben tudjuk kiszűrni a szellemi feladatok végrehajtása közben a zavaró tényezőket - derült ki egy, a Journal of Cognitive Neuroscience folyóirat keddi számában megjelent tanulmányból.

"Az idősebbek figyelme könnyebben elterelhető, mivel nem tudják kiszűrni a környezet nem releváns ingereit" - írták a szerzők, akik a torontói Baycrest Geriátriai Gondozóközpot Rotman Kutatóintézetének munkatársai. A vizsgálat során 12 fiatal felnőttet (átlagéletkor: 26 év), továbbá 12 időskorút (átlagéletkor: 70 év) kértek arra, hogy "kódoljon" különböző arcokat, miközben agyukat funkcionális MRI vizsgálatnak vetették alá. Ez a berendezés elég hangos.Mind a fiatalabbak, mind az idősebbek, akik nehezebben "kódoltak" egy emléket vagy rögzítettek egy arcot, alacsonyabb aktivitást mutattak az ezen feladatokért felelős agyi területeken. Azonban az idősebbek agya más területeken is fokozott aktivitást mutatott, ezt fiatalabbaknál nem észlelték.

"Az idősebbek agya olyan területeken mutatott megnövekedett aktivitást, amelyek normál esetben kevésbé vagy egyáltalán nem aktívak" - mondta el Dale Stevens, a kutatás vezetője. "A hallókéreg és a prefrontális kéreg, amelyek a külső környezet észlelésével függnek össze, nagyon is pörögtek. Az idősebbek agya túl sok, a külső környezetből érkező információt dolgozott fel, vagyis jelen esetben az MRI hangját."

Az öregedő agy kutatásában széleskörűen használt funkcionális MRI hangja elvonja az idősebbek figyelmét, ezt a kognitív kutatásokat végzőknek figyelembe kellene venniük, mivel meghamisíthatja az eredményeket. "Nemcsak bizonyítékot szolgáltatunk arra a jól ismert problémára, hogy az idősebbek figyelme könnyebben elterelhető, hanem azt is kimutattuk, hogy a funkcionális MRI természeténél fogva rontja az idősebbek kognitív teljesítményét, vagyis rosszabbul teljesítenek, mint a való életben, a berendezésen kívül" - nyilatkozta Cheryl Grady, egy, a kutatásban résztvevő tudós.

Ez a tanulmány Grady 2006-os kutatásának folytatása, amelyben olyan finom agyi változásokat írt le, amelyek középkorúaknál kezdődnek és 65 éves kor felett válnak kifejezetté. Ezek között a változások között szerepel az agy azon régióinak csökkent aktivitása, amelyek szükségesek a koncentrációt igénylő feladatok, például az olvasás végrehajtásához, továbbá azon régiók deaktiválódása, amelyek az úgynevezett belső gondolatokkal hozhatók összefüggésbe, mint például a saját magunkon, vagy az elmúlt nap eseményein való gondolkodás.

Mindkét tanulmány üzenete az az idősek számára, hogy "csökkentsük a zavaró tényezőket a környezetünkben és próbáljunk egyszerre csak egy dologra koncentrálni" - javasolják a kutatók.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.12.01 14:17:14

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések