Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még közelebb az immunrendszer rejtelmeihez

kategória: Fertőző betegségek

Ausztrál kutatók közelebb kerültek az immunrendszer rejtelmes működésének megfejtéséhez, miután kiderítették, hogy az egyes fertőzésekre specifikus ellenanyagok termelése lehetetlen egy bizonyos növekedési faktorként viselkedő anyag, az interleukin-21 nélkül.

Az immunrendszer pontos működésének feltérképezése ugyan még várat magára, ám ha egyszerűen akarjuk összefoglalni, a lényeg az, hogy a B-sejtek termelik az ellenanyagokat, a T-sejtek pedig segítik a B-sejtek működését. A sejtek közötti kommunikáció részleteire azonban még csak részben derült fény. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt fedezték fel a T-sejtek egy teljesen új csoportját, a follikuláris T-helper sejteket. Ezek az egyedüli T-sejtek, melyek a nyirokszervekben a B-sejtek területére is eljutnak, és stimulálják a B-sejtek ellenanyag-termelését. A T-helper sejtek és B-sejtek közti kommunikáció szerepe kritikus a védőoltások hatékonysága és az immunrendszer működése szempontjából.

Dr. Cecil King és Alexis Vogelzang Ph.D. hallgató (sydneyi Garvan Orvosi Kutatóintézet) legfrisebb felfedezése az, hogy az interleukin-21 (IL-21) a T-helper sejtek növekedési faktora. Ezzel kapcsolatos eredményeiket az Immunity online számában publikálták. Az IL-21 már régi ismerős az immunológusok számára. Évek óta tudják, hogy a T-helper sejtek termelik ezt az úgynevezett citokint, mely a B-sejtek szaporodásának egyik legfontosabb megindítója. "Meglepődtünk, mikor kiderült, hogy T-helper sejtek nemcsak termelik az IL-21-et, hanem saját túlélésükhöz is nélkülözhetetlen ez a citokin" - nyilatkozta Dr. Cecile King, a Mukozális Immunitás Munkacsoport vezetője. A felfedezést genetikailag módosított egerek tanulmányozása közben tették. Az IL-21-hiányos egerek ugyanis képtelenek voltak ellenanyagot termelni, míg az abnormális B-sejtekkel rendelkező, ám IL-21 szempontjából egészséges egerek immunválasza tökéletes volt.

Valószínűsíthető, hogy IL-21 nélkül is működne az immunrendszer, azonban súlyosan károsodna, az biztos. A specifikus ellenanyagokon kívül ugyanis a szervezet olyanokat is termel, melyek több antitest ellen is képesek küzdeni. Ez a fajta immunválasz folyamatosan jelen van, gyorsan működik, és a szervezet egyik elsőszámú védelmi vonalának számít. Az IL-21 a specifikus immunválasz finombeállítását végzi, fogalmazták meg a szakértők a lényeget.

2008.07.09 09:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések