Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Idős korban sem késő letenni a cigarettát

kategória: Dohányzás

A szakértők szerint sosem késő leszokni. Akár még idős korban is megéri letenni a cigarettát, az életminőség ugyanis akkor is javul, továbbá csökkennek a dohányzással kapcsolatos kockázatok.

Egyre több bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás megrövidíti az életet. A tanulmányhoz 17 ország kutatási eredményeit használták fel, amelyeket 1987 és 2011 között publikáltak. A kutatás során az emberek életét három- és ötvenéves koruk között végig követték, ezután a hatvanéves dohányzók adatait összehasonlították a nem dohányzókéval.

A vizsgálati időszak alatt kiderült, hogy a dohányzás 83 százalékkal növelte a halálozási arányt. Kiderült, hogy csak a cigaretta önmagában 34 százalékkal emelte az elhalálozás esélyeit. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a leszokás minden esetben csökkentette ezt a kockázatot, még akkor is, ha valaki idős korban hagyta abba a füstölést.

"A dohányzás abbahagyása fontos az életminőség javulása szempontjából, és akármikor is szokik le valaki, annak előnyei lesznek" - mondta Dr. Michael Niederman, a Winthrop Egyetemi Kórház munkatársa. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy aki évtizedeken keresztül dohányzott, az ötven, hatvan, vagy éppen nyolcvanévesen aligha fog leszokni. Akik ugyanis már ilyen régóta cigiznek, nem is érzik a leszokás szükségességét.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine oldalain jelent meg.

2012.06.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések