Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még egy oltásra szüksége lehet az idei járvány miatt!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Nátha-influenza, Öregedés

Az influenza vírus leggyakrabban tüdőgyulladásos szövődménnyel jár, mivel a vírus szinte legyalulja a nyálkahártyát a légzőszervekben, és ezzel utat nyit azoknak a baktériumoknak, akik eddig csak ott várakoztak a szervezetünkben.


Szerencsére a legveszélyesebb baktérium ellen, a pneumococcus ellen - tudunk védekezni védőoltással.
Érdemes tehát minél előbb beadatni a "tüdőgyulladás elleni" védőoltást is - hívja fel a figyelmet dr. Kovács Gábor infektológus főorvos.

Jelenleg a 2 éves kor alatti gyermekeknek biztosít az állam ingyenes pneumococcus elleni vakcinát. Ez a baktériumtörzs 7 szerotípusa ellen véd.
Az idősebbek számára rendelkezésre áll a 23 szerotípus ellen védelmet nyújtó oltás.
Vizsgálatok igazolják, hogy a rizikócsoportba tartozó, de ezen polysacharida vakcinával beoltottak körében kevesebb beteg került kórházba tüdőgyulladás miatt, mint azoknál, akik nem részesültek védőoltásban. Ha pedig mégis kórházba kerültek, rövidebb ápolási időt igényeltek.

A rizikócsoportba beletartoznak mindazok, akik valamilyen krónikus légúti, szív- és érrendszeri, daganatos, vese vagy májbetegségben szenvednek. Külön ki kell emelni a cukorbetegségben szenvedők mintegy félmilliós táborát, és feltétlenül gondolni kell az egyébként egészséges 65 év felettiekre is. Ezen polgártársaink mind fogékonyabbak lehetnek pneumococcus fertőzésre, csakúgy, mint azok, akiknek betegség vagy baleset miatt eltávolították a lépét.

Fontos tehát, minél előbb kérni háziorvosunktól a "tüdőgyulladás elleni" oltást, de mikor is adassuk be? Bár elvileg az év bármely szakában sor kerülhet rá, érdemes akkorra időzíteni, amikor amúgy is rászántuk magunkat az influenza-oltásokra.
Igaz, ha egyik karunkba megkapjuk a szezonális influenza-, a másikba pedig a H1N1 vírus elleni vakcinát, egy harmadikat aznap már nincs hová beszúrni. De pár nap elteltével biztonságosan nyújthatjuk bármelyik karunkat a tüdőgyulladást "kivédő" vakcináért.

A H1N1 oltást végző 203 központ adatait itt találja térképen is:
H1N1-es oltóközpontok

Az oltás feltételeiről ebben az írásunkban talál részleteket!


*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat szeretnénk jutalmazni!

2009.11.30 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések