Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Emlékeit kockáztatja az, aki a kelleténél kevesebbet alszik

kategória: Alvászavar

A két órával rövidebb alvás akár egyes emlékek örökös törlődését is jelentheti - hangzott el az Idegtudományi Társaság éves tudományos ülésén. Alvás közben az agy visszajátssza a fontos dolgokat, ez alapvető a memóriaraktározódás szempontjából. Már két óra hiány (az ajánlott nyolc óra helyett hat óra) is hátrányosan befolyásolja ezt a folyamatot. Emellett a memóriavesztés oka lehet egyéb tényező, például az alvás közben nem eléggé zárt szem is.

Ted Abel professzor (Pennsylvania Egyetem) szerint a modern világban az alvásnak nem kellene luxusnak lennie. Az a mentalitás, hogy megiszunk egy kávét, és még öt e-mailt megválaszolunk, nem biztos, hogy helyénvaló - jobb lenne, ha inkább pihenni térnénk, és alaposan kialudnánk magunkat másnapra. Az agy működése igen bonyolult, és ahhoz, hogy megfelelően emlékezhessünk a szükséges információra, egyértelműen szükség van az alvásra.

A kutatók kísérleti egereken vizsgálták az alvásmegvonás hatásait. Az egerek különböző, memóriahasználatot igénylő feladatokat kaptak, és ennek hatásfokát az ébrenléti-alvási periódusok hosszának függvényében tesztelték.

Megállapították, hogy az alvásmegvonásban szenvedő állatok rosszabb teljesítményre voltak képesek. Már a szokványos alvásmennyiség húsz százalékától történő megfosztás is gátolta a memória leülepedését. Ez a kiesés körülbelül annyit jelent, mintha mi aludnánk a szükséges nyolc óra helyet csupán hatot.

2012.10.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések